Confidenţialitate

Ştirea bravo: Prima bancă de lapte matern din România

Proiectul-pilot al primei bănci de lapte matern din România va fi pus în aplicare de anul acesta în cadrul Spitalului de Copii „Marie Curie“ din Bucureşti. Iniţiativa este vitală pentru copiii veniţi pe lume înainte de termen sau cu anumite malformaţii

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru nou-născuţi. Hrăniţi astfel, ei au şanse mai mari de supravieţuire şi de dezvoltare, în special în cazul în care suferă de afecţiuni grave. Cu toate acestea, în România nu există o bancă de lapte matern care să pună la dispoziţie alimentul vital copiiilor ale căror mame, din diverse motive, nu pot alăpta.

Laptele matern ar urma să fie colectat de la donatoare în condiţii stricte de igienă, în cadrul Secţiei de terapie intensivă nou-născuţi. După ce va fi etichetată, fiecare doză de lapte va fi testată microbiologic, iar apoi pasteurizată şi congelată până când va fi oferită unui copil, la indicaţie medicală.

În primă fază, principalii beneficiari ai laptelui matern donat vor fi copiii internaţi în Secţia de terapie intensivă nou-născuţi.

În disperare de cauză, unii părinţi fac rost pe cont propriu de acest aliment esenţial pentru dezvoltarea copiilor lor. Pe internet sau pe reţelele de socializare se găsesc anunţuri cu oferte de lapte matern. Sunt situaţii îngrijorătore, spun specialiştii, deoarece procurarea laptelului de mamă pe aceste căi implică riscuri, care nu sunt întotdeauna conştientizate de cei interesaţi.

Tocmai de aceea e nevoie să existe o instituţie care să verifice şi să facă sigură această distribuţie a laptelui matern, astfel încât să se excludă probabilitatea ca micuţii care beneficiază de produs să fie în pericol.

Pentru aparatele necesare si pentru acoperirea cheltuielilor din primul an ar fi nevoie de aproximativ 75 de mii de euro. Cei care doresc sa sprijine proiectul pot face donatii pe bancadelapte.ro.

Bravo iniţiatorului proiectului, Asociaţia Consultanţilor în Lactaţie din România si Asociaţia “Inima Copiilor”, dar şi celor care îl susţin şi fac donaţii.