Sportul în exces poate afecta fertilitatea femeilor

O spune un studiu realizat de cercetătorii norvegieni. Oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că femeile care practică sportul intensiv sunt de trei ori mai predispuse să aibă probleme legate de fertilitate.

Trebuie spus însă că toţi cercetătorii sunt de acord cu teoria potrivit căreia un anumit volum de exerciţii fizice are efecte benefice evidente asupra stării de sănătate, totuşi, atenţionează că nu este bun sportul în exces.

3.000 de femei au participat la acest studiu care s-a întins pe durată a 10 ani.

Specialiştii au luat în considerare factori precum vârsta, greutatea corporală, fumatul şi frecvenţa cu care era practicat un sport. Cifrele au relevat faptul că femeile care au practicat cele mai intense programe de exerciţii fizice se confruntau cu un risc de infertilitate de trei ori mai mare comparativ cu femeile care au preferat un regim sportiv moderat.

Femeile tinere par să fie cele mai vulnerabile în faţa acestui risc.

În orice caz, efectele negative ale programului zilnic de antrenament nu par să fie permanente. Cele mai multe dintre femeile care s-au antrenat intensiv la mijlocul anilor 1980 au reuşit să devină mame în anii 1990.