Confidenţialitate

Spondilita anchilozantă

Deși la nivelul percepției sunt considerate afecțiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populația activă, tineri și chiar copii. Frecvența acestor afecțiuni în rândul tinerilor și a populației active reprezintă un impact extrem de important la nivel socio-economic, afectând capacitatea de muncă a persoanelor, uneori chiar definitiv.
Acestea sunt responsabile pentru jumătate din absențele de la locul de muncă și de o rată de șomaj de trei ori mai mare decât în rândul populației generale.

Deşi în cele mai multe situaţii este vorba despre dureri de spate de tip mecanic (asociate eforturilor fizice intense sau traumatismelor), aproximativ 3% dintre români suferă de dureri de spate de tip inflamator.

Una dintre afecţiunile asociate cu durerea de spate de tip inflamator este spondilita anchilozantă, care implică un proces inflamator la nivelul articulaţiilor și coloanei, ce provoacă durere, înțepenire și posibil chiar deformarea coloanei vertebrale.

Spondilita anchilozantă este mai întâlnită la bărbați decât la femei.

Oricine are această boală se plânge, la început, de durere și de înțepeneală, mai ales a spatelui, mai ales dimineața sau dacă a stat mai mult în aceeași poziție. Durerile de tip inflamator afectează, cel mai frecvent, persoane cu vârsta de până în 40 de ani, au un debut progresiv, simptomele se ameliorează odată cu practicarea exerciţiilor fizice, însă durerea nu se atenuează la repaus. În timpul nopţii, durerea provoacă tulburări de somn, în special, în a doua parte a nopţii, iar dimineața este însoțită de rigiditate la nivelul coloanei, care durează mai mult de 30 de minute.

Spondilita anchilozantă nu se poate vindeca, dar evoluția sa poate fi oprită sau întârziată, cu un tratament adecvat. Cu ajutorul medicației, se poate opri procesul de inflamare, se poate combate durerea și înțepeneala, se poate stimula capacitatea de mișcare și se pot păstra forma și funcția coloanei vertebrale. Pe lângă medicamentație, exercițiul fizic este cel mai recomandat, în fiecare zi. Cu cât durerea de spate este lăsată netratată, cu atât pot apărea leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activităților tale zilnice.

Un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat stabilit împreună cu medicul te va ajuta să faci față durerilor de-a lungul timpului.

Dacă suferi de dureri de spate care durează de cel puțin 3 luni, completează testul rapid de autoevaluare de pewww.durereadespate.ro/autoevaluare/ pentru a afla dacă ești predispus sau suferi deja de dureri de spate de tip inflamator.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.