Confidenţialitate

Spitalul Sf. Pantelimon: O femeie a născut aseară prin cezariană, iar rahianestezia a fost făcută cu xilină

În pragul Zilei Naționale, un spital din Romania, din București mai exact, rămâne fără anestezic, iar medicii realizează o operație de cezariană folosind xilina – un anestezic local.

Gravida de 20 de ani a fost adusă aseară, din provincie, la Spitalul Sfântul Pantelimon pentru a naște de urgență.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a semnalat acest caz pe blogul său.

„Secția de ginecologie a fost suspendată – așa cum scrie chiar în ceea ce au pus medicii pe ușile întregului spital. Au spus „nu mai avem medicamente, nu mai putem face analize, nu mai aduceți pe nimeni pentru internare.

Însă, în momentul respectiv, existau oameni care erau internați, mai mult decât atât exista o tânără de 20 de ani, adusă din provincie, care a născut prin cezariană, fiind anesteziată cu xilină. Xilina se folosește în general la chestiunile extrem de minore, adică la dentist, la o unghie, la lucruri de genul ăsta. Nu aveau alt anestezic și au dat xilină la cezariană.”

Am stat de vorbă cu redactorul șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Tolontan:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit medicilor consultați de Europa FM, xilina se poate folosi și la cezariană, fără a se pune în pericol viața pacientei dar asemenea decizii se iau în situații excepționale.

Cătălin Tolontan susține că lipsa anestezicului nu ar fi singura problemă la acest spital.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Mai mult decât atât nu s-au făcut analizele începând de azi noapte pentru că au fost anunțați de cei de la spital că nu au plătit la laboratorul privat care face analiza și cu excepția urgențelor de la UPU, nici ATI, nici ginecologia, nici o altă secție de chirurgie de la spitalul Sfântul Pantelimon nu mai are analize începând de astăzi, Ziua Națională, 1 decembrie.”

Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală nu neagă dificultățile și susține că afișele care anunțau pe holurile Secției de Obstetrică Ginecologie că activitatea a fost supendată din lipsă de materiale a fost o formă de protest a șefului secției respective

”Nu negăm dificultățile financiare cu care se confruntă spitalul, dificultăți generate de datoriile către furnizori acumulate în cursul anului trecut. Domnul dr. Dimitriu este totusi singurul medic din cele 17 linii de garda plătite ale spitalului care nu a reușit să își desfașoare activitatea și a ales aceasta modalitate de comunicare, în total dispreț față de eforturile colegilor săi”, se arată într-o poziție oficială pentru Europa FM, transmisă de Spitalul Pantelimon.