Confidenţialitate

Spectacol pe cerul Bucureștiului cu prilejul Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

15 aeronave militare ale Forțelor Aeriene Române fac spectacol pe cerul Bucureștiului, cu prilejul Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-maior Viorel Pană, participă, începând cu ora 10.00, la ceremonia militară şi religioasă organizată în București la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

Dispozitivul de zbor va fi compus din aproximativ 15 aeronave militare ale Forțelor Aeriene Române de tip F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-330 Puma, IAR-99 Standard, IAR-99 Şoim, 3 elicoptere tip Mi-17 și EC-135, o aeronavă Cessna VC-560 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, 3 elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă Tecnam 2006 și o aeronavă Piper Seneca V aparținând Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, 2 aeronave BN-2A Islander și o aeronavă Beechcraft King Air 90 aparținând Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli, o aeronavă B737 aparținând Tarom, 3 aeronave tip IAK- 52 aparţinând echipei independente de acrobație aeriană din România, 5 aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României.

Ceremonia va fi organizată în format restrâns, cu respectarea limitărilor impuse pentru prevenirea și combaterea noului coronavirus.

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților.

„Îi sărbătorim astăzi pe profesioniștii aerului și întreg personalul din domeniul aviației civile și militare, cu convingerea că munca lor înseamnă siguranța călătoriilor noastre cu avionul, șanse neprețuite pentru cei a căror viață depinde de accesul cât mai rapid la unități spitalicești din țară sau de peste hotare, intervenții vitale în situații de urgență și, nu în ultimul rând, înseamnă apărarea și securitatea spațiului aerian al României.

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, marcată în aceeași zi când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților, este un bun prilej de a le mulțumi tuturor pentru activitatea lor, pentru profesionalismul, responsabilitatea și curajul cu care își fac datoria.

În cele câteva luni de când și România este afectată de pandemia cu noul coronavirus, mulți dintre cei care lucrează în domeniul aviației s-au aflat și ei în linia întâi în lupta pentru viață, alături de medici și de alte categorii profesionale. Au existat cazuri de pacienți care au avut nevoie să fie transportați de urgență, pe calea aerului, la spitale aflate la distanțe mari, au fost transporturi aeriene de materiale sanitare absolut necesare în contextul crizei sanitare – eforturi pentru care toți cei implicați merită recunoștința și respectul nostru.România are o tradiție îndelungată în domeniul aviației, pe care profesioniștii de astăzi o duc mai departe.

Ne mândrim și astăzi, ca români, cu cei trei pionieri ai aviației, Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă, care s-au dedicat unui vis ce părea în vremea lor de nerealizat, dar care, prin munca și perseverența lor, au contribuit la apariția și dezvoltarea unui domeniu vital pentru lumea modernă”, a transmis, luni dimineață, premierul Ludovic Orban.