Confidenţialitate

Sorin Grindeanu, propus premier, este așteptat la Cotroceni la ora 12

Propus de PSD- ALDE pentru a conduce Guvernul, Sorin Grindeanu a fost chemat de șeful statului la Palatul Cotroceni. Întâlnirea are loc astăzi, la ora 12.

Sorin Grindeanu a fost propus ieri de PSD – ALDE pentru funcția de premier, după ce Klaus Iohannis a refuzat să o desemneze pe Sevil Shhaideh, fără să argumeteze.

Cine este Sorin Grindeanu

Premierul propus de PSD este membru al partidului din 1996 şi a ocupat mai multe funcții, însă a ajuns în prim-plan în timpul Guvernului Ponta, cînd a ocupat timp de aproape un an funcţia de ministru al Comunicaţiilor. Între 2008 şi 2016 a fost senator, însă a demisionat după ce a devenit preşedinte al Consiliului Județean Timiş.

Sorin Grindeanu s-a născut pe 5 decembrie 1973, în Caransebeş. Este căsătorit şi are doi copii. În anul 1992 a absolvit Liceul “Traian Doda” din Caransebeş, iar în 1997 – Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

A fost ales viceprimar al Timișoarei în 2008, iar în 2012, la alegerile parlamentare, a devenit deputat. A demisionat din Parlament în 29 iunie 2016, cînd a cîştigat alegerile locale şi a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, funcţie pe care o ocupă în prezent. În perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, Sorin Grindeanu a ocupat funcţia de ministru pentru Societatea Informaţională. În anul 1996 s-a înscris în PDSR, care ulterior a devenit PSD, ocupînd mai multe funcţii – lider al organizației din Timiș a devenit în 2015.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Sorin Grindeanu are – împreună cu soţia sa, Mihaela – două terenuri intravilane: unul în comuna Giroc și un al doilea în Timişoara. Mihaela Grindeanu mai deţine un teren intravilan de aproape trei hectare în comuna Banloc, din judeţul Timiş. Familia Grindeanu mai deţine şi o casă în comuna Giroc, construită în anul 2007.

În luna martie, premierul propus a vîndut un apartament cu suma de 30 de mii de euro. El a acordat si două împrumuturi – unul de 83 de mii de lei şi unul de 20 de mii de euro, către o societate comercială la care soţia sa este acţionar.

Sorin Grindeanu are si un credit, scadent în anul 2035, în valoare aproape 45 de mii de euro. La capitolul “venituri”, domnul Grindeanu a trecut indemnizaţia de la Parlamentul României, aproape 87 de mii de lei – salariul ca ministru – şi 8 lei venituri şi dobînzi. Pe lîngă veniturile soţiei, în declaraţia de avere a politicianului PSD apare şi o donaţie de 10 mii de euro de la tatăl său, Nicolae Grindeanu.