Președintele Klaus Iohannis refuză propunerea PSD ca Sevil Shhaideh să fie premier UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat desemnarea lui Sevil Shhaideh ca premier.

Șeful statului a anunțat marţi că a decis să nu accepte propunerea făcută de coaliţia PSD-ALDE.

Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele, PSD şi ALDE, care au ţinut să vină împreună, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poziţia de prim-ministru. 

Am cântărit cu grijă argumetele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere.

În consecinţă, solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere“, a declarat preşedintele.

Propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să fie premier a fost făcută în 21 decembrie.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţa, după consultări, că formațiunea sa nu va face altă propunere în cazul în care Klaus Iohannis o va respinge pe Sevil Shhaideh.

La întrebările repetate privind posibilitatea refuzului, Dragnea a răspuns: “Am venit cu o singură propunere, dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte”.

Ulterior, întrebat într-un interviu la Antena3 la ce s-a referit când a spus “ne vedem în altă parte” , Liviu Dragnea a răspuns: “În primul rând la Curtea Constituţională. Am spus că voi utiliza toate mijloacele constituţionale şi legale.

Şi am mai spus ceva în noaptea alegerilor – votul pe care l-am primit nu-l voi vinde, nu-l voi da cadou, nu-l voi tranzacţiona şi nici trăda“.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preșdintele a primit două propuneri pentru funcția de premier, Sevil Shhaideh, susținută de coaliția PSD-ALDE-UDMR și de minoritățile naționale, și Eugen Tomac, susținut doar de Partidul Mișcarea Populară.

La aceste două propuneri s-a referit șeful statului în cea mai recentă declarație de presă, susținută înainte de Crăciun.

De altfel, Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută că va face nominalizarea după Crăciun.

Presa a speculat că preşedintele Klaus Iohannis ar putea respinge propunerea date fiind legăturile soţului lui Sevil Shhaideh cu Guvernul sirian.

Soţul lui Sevil Shhaideh a lucrat mai mult de 20 de ani, până în 2010, la Ministerul Agriculturii din Siria şi a tradus în arabă două cărţi scrise de Lester Russell Brown, analist de mediu şi fondator al Institutului de Politică Planetară.

Akram Shhaideh este de origine siriană şi a absolvit în 1984 Universitatea Tishreen din oraşul sirian Lattakia, iar în 2010 şi-a luat doctoratul în Economie la Academia de Studii Economice din Bucureşti şi pe cel în Ştiinţe Agronomice la Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Din anul 1988 şi până în 2010 a lucrat la Ministerul Agriculturii din Siria.

În paralel, în această perioadă, timp de trei ani a fost angajat al unei companii din Damasc, îndeplinând funcţiile de editor şi “comentator de documentare”.

El a venit în România în anul 2011, fiind consultant pe probleme de agricultură şi profesor la Universitatea ”Ovidius”, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Agricole, între 2012 şi 2013.

Timp de un an, din 2013 şi până în 2014, a fost consilier la cabinetul unui secretar de stat din Ministerul Agriculturii.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS