Confidenţialitate

Sorin Cîmpeanu. „Profesul stagiar trebuie să aibă măcar un salariu mediu pe economie, altfel nu vom avea cadre didactice bune” | AUDIO

Noile legi ale educației, contestate de societatea civilă dar și de profesori, sunt foarte bune, spune ministrul Educației. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu este nevoie însă de resurse financiare pentru majorările salariale pe care le prevăd.

Ministrul susține că aceste chestiuni au fost discutate în Coaliție și că a primit asigurări că vor exista bani pentru legile educației:

„Dacă nu vom înțelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, aș vrea să vă spun că toate schimbările de proces, toate schimburile de arhitectură de sistem sunt degeaba. Profesorul va rămâne cel cu rol determinant într-o școală în care învățământul trebuie să fie centrat pe elevi. Profesori buni fără motivație salarială nu vom putea avea, o spun cât se poate de răspicat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit ministrului, sumele alocate educației ar urma să ajungă la 6% din PIB în următorii 5 ani. Cadrele didactice debutante se pot aștepta la o nouă mărire salarială din septembrie 2023, mai spune Sorin Cîmpeanu:

„Aceste majorări, care trebuie să fie în întreg sistemul, sunt prevăzute a intra în vigoare începând cu septembrie 2023, începând cu profesorii debutanți și chiar cu profesorii stagiari, care sunt cei care vor avea reducere de normă de la 18 la 12 ore. Chiar așa, norma fiind redusă pentru că profesorul stagiar va trebui să aibă asigurat salariul mediu pe economie, altfel nu vom avea profesori bine pregătiți dintre cei mai buni absolvenți ai universității românești.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Salariul mediu pe economie la care face referire ministrul era, în luna iunie, în valoare de aproape 4.000 de lei net.

Citește și: Anul școlar începe cu reguli noi în ceea ce privește notarea elevilor. Explicațiile ministrului Educației | AUDIO

Foto: Shutterstock