Confidenţialitate

SONDAJ. Ce ar vota românii la alegerile prezidențiale din 2024? Mircea Geoană, pe primul loc în opțiunile respondenților | VIDEO

Remus Ștefureac – directorul INSCOP Research – a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM și a prezentat cel mai recent sondaj INSCOP care a vizat candidații la alegerile prezidențiale din 2024. Conform sondajului derulat de INSCOP, puțin peste 61% dintre respondenți ar participa la alegerile prezidențiale din 2024. În același timp, sondajul arată că aproape jumătate din eșantionul chestionat merge sigur la vot și au și optat pentru un candidat. Pe primul loc în opțiunile celor care au optat pentru un candidat și declară că merg sigur la vot se află Mircea Geoană (candidat independent) cu 27,2%.

Pe locul doi se află Marcel Ciolacu – (susținut de PSD și PNL) cu 24,2%, iar pe locul trei se află George Simion (AUR) cu 18,6%.

Mircea Geoană. Candidat independent cu un procentaj puțin peste 27%. Remus Ștefureac: „Absența sprijinului unui partid mare ar fi un deficit important”

Ioana Ene Dogioiu: Pe primul loc este domnul Mircea Geoană ca independent. Cine sunt alegătorii lui Mircea Geoană?

Remus Ștefureac: „Dacă ne uităm la votanții partidelor, vom constata, de exemplu, că aproximativ o treime din votanții PSD votează Mircea Geoană, o pătrime din votanții PNL votează Mircea Geoană. De asemenea, un procent semnificativ – sub 20%, dar peste 15% – din votanții USR votează Mircea Geoană.

Mircea Geoană atrage mai puțin din zona AUR, în schimb atrage ceva din zona partidelor mici cumulate. De asemenea, din rândul votanților nehotărâți la alegerile prezidențiale iar are un procent semnificativ și cel mai relevant și se discută foarte puțin despre acest lucru: votanții care declară că nu votează la alegerile parlamentare, dar votează la alegerile prezidențiale optează într-o proporție mare pentru Mircea Geoană”.

Ioana Ene Dogioiu: Ar fi realist pentru domnul Geoană să candideze fără susținerea unui partid mare, de exemplu PSD?

Remus Ștefureac: „Strict ca părere de politolog, ca performanță în campania electorală evident că absența sprijinului unui partid mare ar fi un deficit important. Absența unei mașinării electorale ar fi un deficit important pentru domnul Geoană. Și pentru orice candidat indepent.

Pe de altă parte, în contextul unei apetențe a publicului pentru un candidat non-politic, care să nu fie dintr-un partid s-ar putea ca acest lucru să devină un avantaj cu o condiție: acel candidat să aibă capacitatea și resursele de a construi o structură proprie care să-i apare de voturile în secții și atunci s-ar putea ca o disociere de marile partide să funcționeze în avantajul unui asemenea candidat.

Este adevărat, și în contextul unui deficit de cultură politică și în contextul în care în mintea oamenilor profilul președintelui trebuie să fie cumva independent, să nu fie din partea unui partid anume. Constituția noastră este și un pic ipocrită”.

Ioana Ene Dogioiu: Pe mine mă contrariază și mă sperie uneori dorința românilor de a avea politică fără politică.

Marcel Ciolacu. Susținut de PSD și PNL cu un procentaj puțin peste 24%. Remus Ștefureac: „La cum arată peisajul electoral prezidențial este în continuare greu în România pentru un candidat PSD pur să câștige alegerile prezidențiale”

Ioana Ene Dogioiu: Să trecem la cel de-al doilea clasat, la domnul Ciolacu, candidat susținut de PSD și PNL. L-ați calculat pentru că era înainte de decizia de la Sinaia a liberalilor de a merge singuri. Asta ce înseamnă, că dacă îi scoatem domnului Ciolacu voturile PNL-ului cu ce rămâne?

Remus Ștefureac: „Rămâne cu destul de mult, pentru că în acest scenariu doar o treime din votanții liberali ar vota candidatul susținut de PNL și PSD”.

Ioana Ene Dogioiu: Adică cât din voturile domnului Ciolacu ar veni de la PNL?

Remus Ștefureac: „Putem să eliminăm aproximativ 5%. Probabil domnul Ciolacu s-ar duce undeva la 19-20% și mă raportez și la sondajul pe care l-am făcut luna precedentă, unde am avut candidat PNL și candidat PSD, iar domnul Ciolacu se plasa pe locul doi cu un procent de aproximativ de 20%”.

Ioana Ene Dogioiu: Domnul Geoană pare să-l încurce cel mai mult pe domnul Ciolacu…

Remus Ștefureac: „Pentru că are un trecut social-democrat și atunci atrage destul de mulți votanți din zona PSD. Pe de altă parte, domnul Ciolacu a crescut foarte mult în ultimele luni. Sigur, poziția de prim-ministru îl ajută.

Este la fel de adevărat că are neașteptat abilități de comunicator potrivite pentru cel puțin pentru bazinul de votanți pe care încearcă să-l reprezinte și consultanți foarte buni în spate. Se mai fac și erori, apropo de lista de cumpărături și altele… Ascensiunea este evidentă și rămâne de văzut pe viitor dacă domnul Ciolacu va lua decizia de a candida”.

Ioana Ene Dogioiu: Asta este întrebarea. Credeți că va candida? Pentru că aici este o discuție. El poate să facă toate aceste mișcări populiste ca prmeier, ca lider al unui partid care intră în alegeri, nu este vorba doar despre prezidențiale.

Remus Ștefureac: „La cum arată peisajul electoral prezidențial este în continuare greu în România pentru un candidat PSD pur să câștige alegerile prezidențiale în România. […] Mașinăria de partid funcționează, dar funcționează până la un punct: întrebați primari care sunt cumva managerii mașinăriilor de partid și vor spune că pot cumva convinge oamenii să voteze la locale cu partidul respectiv, chiar și la parlamentare. Dar la prezidențiale foarte mulși dintre oamenii din bazinul propriu vor spune că la prezidențiale este votul lor. Și s-a văzut de foarte multe ori”.

George Simion – AUR – 18,6%

Ioana Ene Dogioiu: Dacă intră în turul II cu George Simion? Asta nu ar potența foarte mult șansele domnului Ciolacu?

Remus Ștefureac: „Cu siguranță, intrăm într-un scenariu pe care istoria politică recentă ni-l aduce aminte: Ion Iliescu versus Corneliu Vadim Tudor când toți marii intelectuali ai țării, într-o perioadă complicată din istoria noastră politică, s-au încolonat și l-au votat pe Ion Iliescu pentru a evita răul cel mai mare”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu este riscant să mizezi pe același scenariu?

Remus Ștefureac: „Cred că în 2024 există acest risc și mă uit doar la următorul lucru: în acest moment acest bazin radical, ultra-radical, oameni cu frustrări, probleme, în acest moment el este în jur de 30% – doamna Șoșoacă și George Simion au împreună 30%. Tendința pe care am remarcat-o în ultimul an este de creștere. Acest bazin s-ar putea umfla, însă nu se întrevede calmarea crizelor sociale. Într-un asemenea context ne putem gândi că bazinul acesta va crește și nu putem ști niciodată unde se vor duce voturile”.

Metodologie

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, iar datele au fost culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie 2023. Metoda de cercetare a fost cea a interviului prin intermediul chestionarului,

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.10 %, la un grad de încredere de 95%

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Ioana Ene Dogioiu și Remus Ștefureac

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Marcel Ciolacu, despre plafoanele pentru tranzacțiile cu cash: „Economia noastră nu este încă pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar” | AUDIO