Confidenţialitate

Somnul bun ne menţine sănătoşi, cu o greutate corporală optimă şi cu o minte limpede

Cum ați dormit în noaptea aceasta? Sau… cum ați dormit în anul 2012? Putem răspunde ușor, mai ales că oamenii de știință care se ocupă cu studiul somnului au lucrat intens și ne-au oferit de-a lungul anului informații importante despre cât și cum trebuie să dormim și care sunt beneficiile unui somn bun, dar și riscurile orelor insuficiente de odihnă.

S-a demonstrat că cei care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au riscuri mai mari pentru apariția atacului vascular cerebral. Se produc creșteri ale tensiunii arteriale și variații hormonale importante.

Puţinele ore de somn au influenţă și asupra greutăţii corporale. Există studii care arată că persoanele obosite consumă mai multe calorii și că aleg cele mai nesănătoase alimente. Și nu doar atât – genele implicate în apariția obezității devin active atunci când nu acordăm atenție orelor de somn.

Ați dat vina doar pe stres atunci când sistemul imunitar slăbit a permis virusurilor și bacteriilor să cauzeze neplăceri frecvente? Lipsa unui somn odihnitor are același efect, iar răceala sau gripa nu vor întârzia să apară.

Se apropie sesiunea și somnul pare a avea mai puțină importanță pentru examene decât nopțile de studiu. Cercetătorii în neuroștiințe susțin că atunci când un student doarme mai puțin decât ar trebui pentru a învăța mai mult rezultatele obținute nu vor fi satisfăcătoare.

Stările emoționale sunt și ele influențate de somn. Anxietatea apare pentru că reacțiile sunt exagerate în cazul unei persoane care nu a dormit suficient.

Știind toate acestea, nu ne rămâne decât să ne programăm 8 ore de somn pe noapte și să ne menținem sănătoși.