Confidenţialitate

Slovacia introduce controale la granița cu Ungaria | AUDIO

Guvernul slovac reintroduce temporar controalele la frontiera cu Ungaria. Decizia este legată de imigrația ilegală și vine după ce Polonia, Cehia şi Austria au impus controale Slovaciei la toate frontierele comune. Toate aceste țări sunt parte ale spațiului de liberă circulație Schengen.

În cele trei ţări care verifică mașinile intrate din Slovacia, controalele au început azi și ar urma să dureze zece zile, într-o primă fază. Iar la granițele dintre Slovacia și Ungaria vor fi introduse la noapte, pentru aceeași durată.

Slovacia a înregistrat în acest an o explozie a numărului de migranți ilegali, majoritatea venind dinspre Serbia, prin Ungaria. În primele opt luni, a depistat aproape 25 de mii, față de 10 mii în tot anul trecut şi doar câteva sute în 2021.

Premierul slovac înca în exerciţiu subliniază că migraţia are nevoie de o soluţie europeană la graniţele externe, întrucât atunci când o ţară începe să-şi protejeze mai mult graniţa, se creează un efect de cascadă. “Toţi plătim pentru asta şi rezultatul va fi foarte neclar” a spus el.

Statele membre ale Uniunii Europene încă nu s-au pus de acord asupra unui text-cheie în reforma Pactului European privind migraţia şi azilul, ce permite în special prelungirea duratei de detenţie a migranţilor la frontierele exterioare ale blocului comunitar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Polonia și Ucraina au ajuns la un acord care va permite accelerarea tranzitului cerealelor ucrainene către alte țări