Confidenţialitate

Polonia și Ucraina au ajuns la un acord care va permite accelerarea tranzitului cerealelor ucrainene către alte țări | AUDIO

Este prima înțelegere între cele două țări de la anunțarea – la jumătatea lunii septembrie – a embargoului polonez asupra importurilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Începând de miercuri, controalele care urmau să fie efectuate la frontiera ucraineano-poloneză pentru cerealele care tranzitează Lituania vor fi efectuate pe teritoriul lituanian, într-un port lituanian, a precizat ministrul polonez al Agriculturii – Robert Telus – după o întâlnire tripartită online.

El a dat asigurări că Polonia va continua să creeze coridoare de tranzit, deoarece cerealele din Ucraina ar trebui transportate în regiunile care au nevoie de ele.

Conform Ministerului ucrainean al Agriculturii, decizia „va accelera tranzitul prin Polonia”.

De la declanșarea ofensivei ruse în Ucraina, țările vecine acesteia au devenit esențiale pentru tranzitul cerealelor ucrainene către Africa și Orientul Mijlociu.

Confruntate cu un aflux de cereale, mai multe țări au decretat însă un embargo unilateral. Bruxelles-ul a aprobat temporar aceste restricții, dar înțelegerea a expirat la jumătatea lunii septembrie.

Ungaria, Polonia și Slovacia au răspuns prin extinderea embargoului, determinând Ucraina să depună o plângere la OMC. Embargoul a provocat o criză și în relațiile dintre Kiev și Varșovia.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Draft OUG privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc: Cresc taxele pentru firme cu afaceri în domeniu, iar băuturile alcoolice nu vor mai putea fi vândute în cazinouri | AUDIO