Confidenţialitate

Sindromul picioarelor neliniştite, o afecţiune relativ frecventă, trecută uşor cu vederea

Există o afecțiune a sistemului nervos de obicei trecută cu vederea, numită sindromul picioarelor neliniștite. Acesta se manifestă printr-o senzație de disconfort, furnicături sau înțepături la nivelul membrelor inferioare care provoacă o nevoie urgentă de a le mișca. Simptomele care constau în mișcări bruște, involuntare ale picioarelor apar mai ales în stare de repaus, în poziția culcat, în special la sfârșitul zilei, seara și în timpul nopții.

Sindromul picioarelor neliniștite se însoțește de tulburări ale somnului și agravează activitatea de zi cu zi.

Este mai întâlnit în rândul persoanelor vârstnice de sex feminin, dar afectează și bărbații și uneori copiii. Cauzele nu sunt bine cunoscute, dar se presupune că materialul genetic joacă un rol important. De cele mai multe ori mai există încă un membru al familiei care suferă de acest sindrom. Scăderea nivelului de dopamină, o substanță implicată în coordonarea mișcărilor, pare a avea, de asemenea, un rol în apariția afecțiunii. Se poate asocia și cu deficitul de fier din organism, probleme ale rinichilor, boala Parkinson, diabet, consumul excesiv de alcool sau cu fumatul.

Medicamentele antidepresive sau cele antialergice pot provoca sindromul picioarelor neliniștite.

Unele femei gravide în ultimul trimestru de sarcină experimentează simptome asemănătoare care dispar după naștere.

Mișcarea, exercițiile fizice, masajul sau băile calde pot ameliora simptomele. Există și tratamente medicamentoase pentru tratarea sindromului picioarelor neliniștite.