Sindromul de ochi uscat – ar putea cafeina ajuta?

Cafeina poate crește producția de lacrimi și ar putea fi astfel folosită în viitor pentru tratarea sindromului de ochi uscat.

În mod normal, suprafața ochiului trebuie să fie permanent umedă. Din cauza procesului de îmbătrănire, purtării îndelungate a lentilelor de contact, fumatului sau diverselor boli ale pleoapelor apare o lipsă de lubrifiere și umidificare ale ochilor, urmată de iritația și chiar inflamația părților anterioare ale acestora. Afecțiunea poartă numele de sindrom de ochi uscat și se manifestă printr-o senzație de uscăciune, de mâncărime și de arsură la nivelul ochilor.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Tokyo au anunțat recent că așa cum cafeina stimulează secreția digestivă, o stimulează și pe cea a glandelor lacrimale. Până când aceasta va deveni o opțiune bine studiată pentru tratamentul sindromului de ochi uscat, o igiena corespunzătoare a ochilor și utilizarea picăturilor lubrifiante prescrise de către medicul oftalmolog pot ameliora simptomele neplăcute.