Confidenţialitate

Sindicatele din penitenciare: Eliberările din perioada următoare reprezintă o grațiere mascată

De joi, ies din pușcării deținuții care au stat în condiții improprii, având în vedere că a intrat în vigoare noua lege privind eliberările din penitenciare.

În sistem este, însă haos, Administrația Națională a Penitenciarelor nu știe încă câți deținuți vor pleca joi acasă, deși miercuri Ministrul Justiției, Tudorel Toader anunța că șefii penitenciarelor știu exact care este situația eliberărilor.

În plus, sindicaliștii din penitenciare spun că abia miercuri seară târziu angajații din închisori au primit formularele necesare procedurii.

 

Pentru fiecare 60 de zile de detenție în condiții improprii, un deținut va beneficia de o reducere cu 12(două) zile a pedepsei. Am sunat la Administrația Penitenciarelor pentru a  afla ce înseamnă condiții improprii și câți deținuți pleacă azi acasă.

Purtătorul de cuvânt al instituției, Cristina Enache a enumerat la Europa FM ce înseamnă condiții improprii: “cazare într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 metri pătrați/deținut, lipsă accesului la activități în aer liber, lipsă accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilație, lipsă temperaturii adecvate a camerei, lipsă posibilității de a folosi toaleta în privat, existența infiltrațiilor, igrasiei și mucegaiului în pereții camerelor de detenție. Situația este în curs de definitivare, este prima zi de aplicare a prevederilor acestei legi. Vorbim despre o dinamică extrem de complexă a efectivelor de deținuți, astfel că mai multe detalii sperăm să va putem oferi după finalizarea acestei zile“, afirmă Cristina Enache.

Condițiile enumarate de doamna Enache se regăsesc în toate închisorile din România, spune Sorin Dumitrașcu, liderul Federației Sindicatelor din Penitenciare la Europa FM.

Absolut toate penitenciarele se înscriu în aceste condiții. Este, de fapt, o formă de grațiere mascată. Cumva încearcă să elimine răspunderea politicului în această situație“, declară Sorin Dumitrașcu.

Miercuri, ministrul Justiției, Tudorel Toader anunța că totul este pregătit: “Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deținuți beneficiază direct de punerea în libertate“.

Sorin Dumitrașcu spune, insă altceva: “Până ieri (n.r. miercuri), nu aveam o intrepretare oficială a modului în care se aplică această lege. Toate formularele gândiți-vă că au venit undeva la ora zece aseară în penitenciare. De aseară, de la oră zece, trebuie întocmite formularele pentru toți cei 27.000 de deținuți care se află în penitenciare. Gândiți-va că abia azi-noapte (n.r. miercuri noapte) s-a publicat în Monitorul Oficial acel ordin al ministrului Justiției, referitor la calitatea locurilor de detenție. Ce știu, însă de la colegii din penitenciare este că în fiecare penitenciar sunt între 2 și 5 deținuți care ar trebui să plece astăzi (joi), ceea ce înseamnă că pe întreg sistemul penitenciar vom avea între 50 și 100 de deținuți care ar trebui să plece astăzi“, afirmă Sorin Dumitrașcu, liderul Federației Sindicatelor din Penitenciare.
 Perioada pentru care se acordă zile considerate că executate în compensarea cazării în în condiții improprii se calculează începând cu 24 iulie 2012.