Confidenţialitate

Sindicatele din penitenciare amână protestele. Ministrul Justiției le-a promis majorarea salariilor

Sindicatele din penitenciare renunță deocamdată la proteste. 2000 de angajați din închisori urmau să picheteze joi, 17 august, sediul Ministerului Justiției, nemulțumiți de salarii și de condițiile de lucru.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a promis, miercuri, sindicatelor din penitenciare că salariile lor vor fi majorate cu 15%, prin ordonanță de urgență.

În plus, în toamnă, se vor putea face angajări – a spus la Europa FM, Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, care a participat la discuțiile cu ministrul Justiției.

”Săptămâna viitoare, va fi un proiect de ordonanță de urgență, care va fi lucrat fie la Ministerul Justiției, fie la Ministerul Muncii, important e că săptămâna viitoare va fi gata și va putea fi promovat la Guvern, astfel încât să se elimine acea discriminare salarială. Am discutat de asemenea despre statut. Dacă până acum, personalul din penitenciar poartă acea denumire de funcționar public cu statut special, pe viitor, se va opta pentru denumirea de polițist de penitenciare. Iar în ceea ce privește deblocarea unor posturi, spre sfârșitul lunii septembrie, se va promova un memorandum, prin care ștatele de funcții ale penitenciarelor vor fi suplimentate cu circa 1000 de funcții și se va da drumul la concursuri, adică vor putea continua concursurile pentru alte funcții vacante”, a spus Sorin Dumitrașcu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicatele din penitenciare atrag atenția că pot relua oricând protestele dacă reprezentanții guvernului nu se țin de promisiuni. Deocamdată, manifestațiile sunt suspendate,  a precizat liderul sindical, Sorin Dumitrașcu.

”Cel mai probabil, aceste proteste vor fi suspendate, având în vedere că, la momentul acesta, există deschidere la dialog. Cred că sunt premisele pentru rezolvarea revendicărilor noastre și putem cel puțin amâna acțiunile de protest. E normal și firesc să dăm șansa angajatorului să vedem dacă se ține sau nu de cuvânt”, a precizat Sorin Dumitrașcu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Lucrătorii din penitenciare s-au revoltat după ce guvernul a majorat recent, prin ordonanță de urgență, salariile polițiștilor și ale personalului din apărare și ordine publică, iar angajații din închisori au fost exceptați de la aceste creșteri salariale.

Liderii sindicali au atras atenția și că personalul din penitenciare este insuficient, iar angajații nu mai pot efectua ore suplimentare.