Silvicultorii protestează după valul de violenţe împotriva pădurarilor

 

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează marţi un miting în faţa Palatului Parlamentului, pentru a atrage atenţia autorităţilor cu privire la intensificarea cazurilor de violenţă comise asupra personalului silvic.

Sindicaliştii din silvicultură amintesc de faptul că „în ultimele zile au avut loc trei evenimentele tragice, în urma cărora un silvicultor – pădurarul Gorcioia Răducu, din cadrul Ocolului Silvic Paşcani, Direcţia Silvică Iaşi, şi-a pierdut viaţa în timpul exercitării activităţii de pază a pădurii, fiind ucis cu bestialitate de un grup de infractori surprinşi la furat de lemn, alţi doi silvicultori – maistrul de vânătoare Bostan Mihai, din cadrul Ocolului Silvic Borca, Direcţia Silvică Neamţ, a fost bătut de un grup de infractori care i-au sustras şi arma de serviciu, ameninţându-l cu moartea, iar pădurarul Frătean Raul, din cadrul Ocolului Silvic Turda, Direcţia Silvică Cluj, a fost agresat şi ameninţat cu cuţitul de trei infractori sancţionaţi în repetate rânduri pentru tăiere şi sustragere ilegală de arbori”, notează Federaţia Silva într-un comunicat, citat de Agerpres.

Silvicultorii solicită Parlamentului şi Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic, „având în vedere creşterea presiunii asupra pădurii şi intensificarea cazurilor de agresiune de o violenţă fără precedent asupra personalului silvic”.

Pe de altă parte, Federaţia Silva solicită Camerei Deputaţilor modificarea în regim de urgenţă a Statutului Personalului Silvic şi a cadrului legislativ existent pentru a asigura o protecţie reală a personalului silvic.

Silvicultorii solicită Parlamentului României respingerea proiectului de lege L409/2019, prin care se urmăreşte legiferarea interzicerii exportului de buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc, pe o perioadă de 10 ani, începând cu ianuarie 2020. O astfel de reglementare va conduce în mod cert la falimentarea sectorului silvic din România, estimează sindicaliştii din silvicultură.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS