Confidenţialitate

Semne şi simptome ale pneumoniei

Simțiți că aveţi lipsă de aer sau tuşiţi foarte mult? Acestea pot fi două simptome ale pneumoniei.

Pneumonia înseamnă inflamația țesutului pulmonar, de regulă cauzată de o infecție. Plămânii sunt formați din spații mici numite alveole. În urma inflamației acestea se umplu cu mucus, împiedicând trecerea oxigenului din aer în sânge.

Există două tipuri majore de pneumonie: una bacteriană, cauzată de bacterii, care afectează de regulă un lob pulmonar, adică o parte semnificativă din plămân și una virală, cauzată de virusuri precum virusul gripal, mai puțin gravă.

Cum se manifestă pneumonia?

Infecțiile tractului respirator, atât cele virale, cât și cele bacteriene, pot provoca tuse productivă. Răceala, gripa, pneumonia sau bronșita au drept simptomatologie tusea cu expectorație. Pentru că în țara noastră tuberculoza are o incidență crescută, tusea cronică, de lungă durată, însoțită de scăderea în greutate și transpirații nocturne, indică necesitatea efectuării unui consult de specialitate.

Tusea seacă este un semn la pneumoniei virale.

În cazul pneumoniei cauzate de bacterii, durerea toracică, similară unui junghi intercostal, reprezintă un simptom frecvent.

Febra și frisoanele, dificultăți ale respirației, sau durerile de cap pot fi semne ale pneumoniei. De asemenea, ritmul rapid al bătăilor inimii, oboseala, greața, vărsăturile și tulburările de tranzit intestinal pot însoți pneumonia.

Risc crescut de a se îmbolnăvi de pneumonie au fumătorii, cei care suferă de astm sau de bronșită cronică, copiii foarte mici și vârstnicii și cei care consumă excesiv alcool. În urma pneumoniei pot apărea complicații în special la diabetici și vârstnici.

Semnele și simptomele pneumoniei sunt asemănătoare cu cele ale altor boli grave, precum infarctul miocardic, de aceea prezența la medic este recomandată pentru un diagnostic diferențial corect.