Confidenţialitate

Șeful pompierilor români trimiși în Franța: „N-am mai întânit un așa incendiu, oamenii nu știau că le-am salvat casele, ne mulțumeau plângând”

Pompierii au reușit să oprească extinderea incendiilor de pădure din estul Franței.  Din întreaga Europă au venit echipe în sprijinul pompierilor francezi ca să facă față focului care a devastat pădurile și a forțat mii de oameni să își părăsească locuințele. 77 de pompieri români se află la sud de Bordeaux. 

Șeful echipei de acolo, colonelul Cristian Buhăianu, spune că deși are o vastă experiență în stingerea incendiilor de pădure, nu s-a mai întâlnit cu așa ceva până acum. El a fost impresionat de reacția oamenilor cărora pompierii le-au salvat casele.

Citiți în continuare interviul acordat Europa FM de colonelul Cristian Buhăianu.

Care este situația acum?

„În momentul de față, deși vremea ține cu noi, nu este soare, însă aerul începe să redevină uscat, chiar dacă acum două zile a plouat, se reaprind focarele și începe să iasă la suprafață fum și uneori chiar și flăcări.”

V-ați mai întâlnit cu așa ceva până acum, un incendiu de o asemenea intensitate?

„Nu, niciodată, deși avem și am o experiență destul de vastă în stingerea incendiilor de pădure. Aici există o specificitate a incendiilor de pini și de o asemenea amploare nu, este prima dată iar suportul logistic și tot ce am văzut aici este impresionant (…). Din ce am înțeles de la colegii francezi, până să venim noi au avut mici entorse sau mici zone în care au venit aburii pe anumite părți ale corpului, dar nu sunt probleme deosebite nici în rândul lor nici în rândul nostru.”

Am văzut fotografii cu locurile arse, la ce temperaturi s-a ajuns acolo, din moment ce fierul era îndoit și mă refer la mașini care erau pur și simplu curbate, cuvele excavatoarelor la fel.

„Nu aș putea să vă spun exact însă cu siguranță au fost de ordinul sutelor de grade Celsius.”

Spiritul civic al populației nu a trecut neobservat

Ce anume au făcut oamenii de acolo pentru pompieri, ne puteți descrie?

„Unii dintre ei plângeau și ne povesteau faptul că au plecat la 90 de kilometri distanță, în regim de urgență, lăsându-și tot, neputând să ia nici măcar alte haine cu ei și au stat cu stres pentru că nu știau nici până în acest moment dacă casele lor au fost salvate sau dacă mai au unde să se mai întoarcă după ce vor fi lăsați să vină în zonă. Femei în vârstă care le fel plângeau și le mulțumeau tuturor pompierilor și spuneau că nu credeau că casa lor va fi salvată, fiind în apropierea pădurii și că ceea ce au făcut pompierii în aceste zile a fost extraordinar.”

În afară de mesajele oamenilor în sprijinul cărora ați intervenit, ce altceva v-a impresionat?

„Spiritul civic al cetățenilor, faptul că ei au fost alături de noi în aceste momente, unora dintre ei li s-a permis accesul în zonele de siguranță cum ar fi zonele în care se efectua alimentarea cu apă a autospecialelor de intervenție și veneau cu mâncare, apă, senvișuri ca să le ofere pompierilor în mod gratuit. Deasemenea, o parte din cetățenii de aici din apropiere s-au oferit voluntari pentru a lucra în această bază de operație pentru că suntem undeva la 400 de pompieri veniți în sprijin plus cei francezi care sunt aici în baza de operație (…) și kinetoterapeuți care, pe parcursul unei zile non-stop fac masaj pompierilor care vin obosiți din misiune.”

Cel mai probabil, miercuri, Franța va dezactiva mecanismul european de protecție civilă prin care a cerut ajutor pentru stingerea incendiilor.

Țara a fost afectată în această vară de o secetă istorică, precum și de o serie de valuri de căldură și de mai multe incendii de pădure.

Citește și: Ministrul Agriculturii critică știrile alarmante legate de recoltele agricole sau de incendii: „Și copiii în pântece se sperie. Nu-i bine” | AUDIO

Foto: Colaj Facebook / IGSU