Confidenţialitate

Șefa Comisiei Europene avertizează Polonia că ar putea fi sancționată dur

O dezbatere dură a avut loc astăzi, în Parlamentul Uniunii Europene, pe tema situației Poloniei care recent, a decis că unele dispoziții ale Constituției comunitare contrazic legea fundamentală internă.

În timp ce premierul Poloniei susține că legea fundamentală a țării primează în fața tratatului Uniunii, mai mulți lideri din Parlamentul de la Strasbourg avertizează că Varșovia face singură pași către ieșirea din blocul comunitar, spre bucuria Rusiei.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat la Strasbourg, că Executivul UE va acţiona pentru a apăra ‘valorile comune’ ale Uniunii Europene, după decizia Tribunalului constituţional polonez care contestă primatul dreptului european.

Astfel, președinte Executivului UE spune că există trei opţiuni: deschiderea unor noi proceduri de infringement împotrivia Poloniei, declanşarea noului mecanism de protecţie pentru suspendarea plăţii fondurilor către Varşovia sau recurgerea la procedura din Articolul 7 al Tratatului UE care ar putea duce la privarea Poloniei de dreptul de vot.

În replică, premierul Mateusz Morawiecki a declarat că  Polonia respinge ceea ce a numit  “şantajul” Uniunii Europene, şi a afirmat că, pentru ţara sa, Constituţia rămâne ‘legea supremă’

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Poloniei a susținut că țara sa nu vrea să iasă din Uniunea Europeană, dar ar fi nemulțumită de felul în care este tratată de statele bogate din  blocul comunitar.

În replica, președintele Grupului Popularilor Europeni, Manfred Weber, l-a acuzat pe premierul Poloniei că de fapt, nu ar apăra interesele polonezilor, care au ieșit în stradă să protesteze, cu sutele de mii, ci pe cele ale Guvernului său care din 2015, adoptă măsuri discutabile privind statul de drept, libertatea presei și a minorităților sexuale, interzicerea de facto a avortului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Și socialiștii europeni l-au condamnat dur pe premierul Poloniei, în plenul Parlamentului Uniunii, prin vocea liderului de grup, Iratxe Garcia Perez:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

După dezbaterea din plenul Parlamentulu, eurodeputații vor vota 2 rezoluții privind situația din Polonia, între care una se referă la interzicerea aproape totală a avortului, acum un an.