Ședință a coaliției de guvernare la Sinaia

Coaliţia de guvernare se reuneşte, după prânz, în şedinţă în stațiunea prahoveană Sinaia.

Se discută subiecte fierbinţi precum legea care va redefini abuzul în serviciu. Proiectul din urmă este gata, după cum a anunţat ieri ministrul Justiţiei. Tudorel Toader, singurul tehnocrat din executiv, nu a fost invitat la reuniunea de la Sinaia. Ministrul şi-a atras critici în coaliţie după evalurea procurorilor şefi, a căror demitere nu a considerat-o oportună. Tudorel Toader a anunţat, săptămâna aceasta, că va cere un audit extern la Parchete, o decizie salutată de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Liderii coaliției vor semna, totodată, legea salarizării unitare în sistemul bugetar. Proiectul va urma calea adoptării parlamentare.

Eliminarea guvernului din acest proces ar putea eluda dezbaterea publică pe marginea legii, se teme opoziţia. În plus, sindicaliştii se plâng că nu au primit schiţa legii.

Potrivit unei postări făcute de Liviu Dragnea pe Facebook, măririle de lefuri în instituţiile publice vor fi făcute treptat. Un şef ar urma să câştige mai mult decât un subaltern. La fel, un angajat cu studii superioare faţă de un coleg cu studii medii. Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a completat, într-o intervenţie tv, că sporurile vor fi plafonate, urmând – totodată – să scadă remuneraţiile pentru aşa-numiţii bugetari de lux.

Salarizarea unitară a fost una din promisiunile din campania cu care PSD a câştigat alegerile în decembrie, anul trecut.

Înainte de prânz, social-democraţii au de tranşat şi cazul deputatului Cătălin Rădulescu. Parlamentarul susţinea într-un interviu acordat ziarului ‘Adevărul’ că, dacă va fi nevoie, este pregătit să apere cu puşca actuala guvernare. Parchetul General s-a autosesizar în urma declarației alesului PSD. Ulterior, Poliţia Argeş i-a anulat permisul de port-armă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS