Confidenţialitate

Scumpirile la electricitate și nutreț cresc și prețul cărnii. Seceta, focarele de gripă aviară și războiul duc la o producție redusă

Carnea de pui și de vită precum și șunca nu se vor ieftini prea curând. De vină sunt scumpirile la electricitate și nutreț, în mare parte cereale, în contextul invaziei ruse în Ucraina. 

Seceta care reduce suprafeţele de teren destinate păşunatului sau focarele de gripă aviară din America de Nord şi până în Europa, care au dus la sacrificarea a milioane de păsări, erau probleme cărora fermierii din întreaga lume erau nevoiți să le facă față.

Odată cu războiul din Ucraina pe lista de dificultăți s-a adăugat și creșterea costurilor cu nutrețul și energia, scrie Bloomberg.

În acest context, mulţi fermieri decid să îşi vândă efectivele sau să crească mai puţine animale. În consecinţă, preţul cărnii, care este deja la un nivel record, nu se va reduce prea curând.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, preţul global al cărnii a crescut cu 10% de la începutul anului atingând un nivel record în luna aprilie.

Conform estimărilor oficiale, producţia de carne de porc din Uniunea Europeană, cel mai mare exportator mondial, va scădea cu 3% în acest an, prima scădere înregistrată după 2019.