Confidenţialitate

Schema de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural,explicată de Ministerul Culturii

Ministerul Culturii face mai multe precizări, prin intermediul unui comunicat trimis presei, privind schema de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural.

”În urma neclarităților apărute în spațiul public cu privire la modul în care va fi implementată schema de ajutor de stat anunțată săptămâna trecută, precum și la categoriile de operatori culturali cărora li se va adresa, reprezentanții Guvernului României și Ministerului Culturii au avut o nouă întâlnire cu cei ai sectorului cultural-creativ și ai artiștilor.
‘‘Artiștii reprezintă inima sectorului cultural, iar acest lucru ne dorim să reiasă din actuala schemă de ajutor de stat. Suntem conștienți de faptul că cei care activează în acest domeniu au nevoi și așteptări diferite. Vorbim de artiști, actori, interpreți, personalul angajat în aparatul tehnic și întreg ecosistemul cultural. În acest moment actul normativ nu este în dezbatere publică, însă vom continua seria de întâlniri cu cât mai mulți reprezentanți ai sectorului cultural, astfel încât să putem creiona o schemă de ajutor de stat eficace și care să respecte toate normele naționale și europene. Banii trebuie să ajungă echitabil, acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, să salveze zonele aflate în acest moment în dificultate, dar să încurajeze și performanța artistică” a declarat Raluca Turcan, viceprim-ministru.

Astfel, concluziile discuțiilor de astăzi de la Palatul Victoria au fost:

1. În acest moment, actul normativ pentru aprobarea schemei de ajutor de stat va fi discutat cu potențialii beneficiari pentru a putea fi îmbunătățit. Dimensionarea cât mai exactă a impactului financiar și stabilirea numărului total de beneficiari eligibili sunt condiții fundamentale pentru succesul acestei scheme. În acest sens, am extins perioada de înscriere a actanților culturali vizați în Registrul Sectorului Cultural. (link: https://www.culturadata.ro/registrul-sectorului-cultural/) până miercuri, 9 decembrie 2020. De îndată ce vom avea date cât mai exacte pentru a putea cuantifica efortul financiar necesar, vom lansa actul normativ de aprobare a schemei în dezbatere publică. Toți operatorii culturali vor fi invitați să transmită puncte de vedere, astfel încât să se poată identifica cele mai bune soluții pentru utilizarea eficientă a fondurilor în sprijinul întregului sector și pentru diminuarea efectelor pandemiei.
2. În urma aceste întâlniri, doamna viceprim-ministru, Raluca Turcan, a propus ca echipele Guvernului și ale Ministerului Culturii să aibă întâlniri zilnice cu toți reprezentanții artiștilor, lucrătorilor culturali, ai companiilor de tehnică pentru evenimente, ONG-urilor și organizatorilor de evenimente pentru definitivarea schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural.
3. Cu această ocazie, amintim de indemnizația pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturile conexe, pot aplica lunar pe platforma https://aici.gov.ro în baza unei copii a unui contract de drepturi de autor și drepturi conexe din ultimele 9 luni anterior declanșării stării de urgență. Măsura va beneficia de o prelungire până în iunie 2021.

Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii propusă de Ministerul Culturii va asigura finanțarea nerambursabilă a actanților din unul dintre următoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual, educație culturală, sectorul cultural independent. Plafonul maxim al fiecărui proiect cultural va fi de 800.000 euro/ beneficiar”, transmite Ministerul Culturii.

Înscrierile în Registrul Sectorului Cultural se pot face online până miercuri, 9 decembrie 2020.