Confidenţialitate

Scandalul sumelor ilegale pentru xerox la un liceu din Constanța. Cele două directoare ale liceului au fost demise | AUDIO

Scandal de amploare în învățământul constănțean după ce Asociația Elevilor a acuzat că la un liceu din Mangalia se colectează ilegal fondul școlii. Inițial, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a dat dreptate conducerii liceului. Elevii au prezentat însă probe suplimentare și, după o analiză mai atentă, Inspectoratul a decis înlocuirea celor două directoare ale liceului.

Asociația Elevilor din Constanța a depus o plângere penală pentru luare de mită pe numele directoarei liceului Callatis din Mangalia după ce o elevă, avertizor de integritate, a prezentat un tabel cu datoriile la xerox.

Era vorba de sume mari cerute ilegal elevilor pentru a printa lucrările scrise și fișele de pe care aceștia exersează la oră. În urma publicării tabelului, directoarea școlii i-ar fi amenințat pe elevi și le-ar cerut să șteargă postarea de pe rețele sociale. Elevii au inregistrat discuția.

ISJ s-a deplasat la școală și a constatat că nu ar exista dovezi că personalul liceului ar colecta bani de la elevi. Contactate, atunci, de Europa FM, directoarea școlii și adjuncta ei au declarat că datorită fondurilor generoase primite de la primăria Mangalia în liceu nu se colectează un așa zis fond al școlii.

Elevii nu s-au lăsat și, peste câteva zile, au găsit o factură din 25 noiembrie în care secretarul liceului confirmă și semnează că a primit 167 de lei de la clasă a IX a B.

În urma noilor probe, ISJ a decis încetarea detașării pentru cele două directoare și începerea unui audit pentru verificarea tuturor documentelor contabile. Miercuri, liceul Callatis va avea o nouă conducere. AEC susține că are informații de la elevi că in mai multe școli din județ se colectează ilegal fondul școlii. „Când vom face rost de dovezi palpabile, le vom publica”, au transmis elevii.

Sursa foto: Unsplash / Sigmund

Citește și: Scanner nou în portul Constanța

Autor: Ghiulfer Predescu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.