Scandalul achizițiilor de la Spitalul Gomoiu, în atenția procurorului general | AUDIO

Procurorul general interimar a anunțat, luni, că Parchetul General analizează dezvăluirile făcute de cotidianul Libertatea despre lucrările la suprapreț achitate de Primăria Capitalei la Spitalul Gomoiu.

Bogdan Licu le-a spus jurnaliștilor că mulțumește presei pentru că aduce în atenția procurorilor diferite aspecte, unele cu conotații penale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Licitația pentru construirea acestui spital și dotarea lui a început în anul 2010, iar contractul a fost atribuit în anul 2011, înainte ca doamna Gabriela Firea să fie primar general. La preluarea actualului mandat, în anul 2016, deși clădirea era aproape finalizată, aceasta era abandonată, lucrările începute în anul 2012 fiind sistate timp de 2 ani. În mandatul primarului general Gabriela Firea lucrările au fost repornite, s-au reconfigurat toate spațiile la solicitarea medicilor, au fost realizate toate circuitele medicale, s-au obținut avizele necesare de la toate instituțiile de profil, au fost asigurate dotările și amenajate spațiile de joacă, au fost angajați medici și unitatea a devenit unul cele mai importante centre de tratament pentru copiii din întreaga țară! De aceea, respingem ferm toate acuzațiile referitoare la realizarea unor lucrări supraevaluate, având în vedere că procedura de achiziție pentru construirea acestui spital nu a fost făcută în mandatul actualului primar general”, a susținut Primăria Capitalei, vineri, într-un comunicat.

Fostul director juridic al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Lavinia Coțofană, a estimat la 15-20 de milioane de euro valoarea fraudelor comise la Spitalul Gomoiu.

În contextul scandalului declanșat de Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, împotriva proiectului #NoiFacemUnSpital, desfășurat de fundatia “Dăruiește viață”, Europa FM a decis să acorde spații gratuite de publicitate pentru promovarea acestei inițiative, care urmărește finanțarea din donații a primului spital public de oncologie pediatrică.

Decizia postului Europa FM vine după ce, la începutul lunii octombrie, la sesizarea corpului editorial, Europa FM suspendase deja campaniile publicitare cumpărate de Primăria Capitalei și difuzate pentru o scurtă perioadă de timp. În emisiunea Deșteptarea de astăzi, jurnalistul Moise Guran a facut publică această decizie, anunțând și că banii încasați deja vor fi returnați.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Avertizăm colegii de breaslă, jurnaliști, precum și conducerile posturilor radio și de televiziune unde aceștia activează, că această publicitate otrăvită ne decredibilizează ca breaslă, ridicând opiniei publice semne de întrebare în privința obiectivității cu care este relatată activitatea Primarului General, Gabriela Firea, și a instituției pe care o conduce.

Consideram că acceptarea generoaselor campanii de publicitate cumpărate de Primăria Capitalei pentru promovarea unor proiecte făcute din bani publici, nu pot avea nicio justificare comercială propriu-zisă și reprezintă în realitate publicitate electorală mascată în favoarea PSD și a Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea.

Mai mult, astfel de campanii pot crea o imagine pozitivă unor achiziții dubioase, cu iz penal, așa cum este cazul Spitalului Gomoiu (dezvăluit de Libertatea), în care au fost supraevaluate achizițiile de materiale și echipamente, dar, în același timp, din bugetul de 46 de milioane de euro, 1,1 milioane de euro au fost alocate pentru cumpărarea de publicitate radio și tv, inclusiv pe Europa FM, pentru o scurtă perioadă de timp”.

Europa FM invită și celelalte radiouri și televiziuni să se alăture demersului nostru de a refuza campaniile din bani publici ale Primăriei Generale, considerând că atât un astfel de refuz, cât și susținerea inițiativei #NoiFacemUnSpital, sunt forme de apărare ale societății.

Ministrul Sănătății a negat că le-ar fi amenințat pe fondatoarele Asociației „‘Dăruiește Viață”cu plângere penală și susține că nu a cerut niciodată acetseia să vireze statului român banii strânși din donații pentru construirea spitalului oncologic pentru copii, adică 26 de milioane de euro.

Sorina Pintea a admis, însă că,  în timpul întâlnirii avute cu reprezentantele Asociației Dăruiește Viață, discuțiile au fost tensionate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației Dăruiește viață au povestit că în ședința de administrație a Spitalului Marie Curie, de săptămâna trecută,  ministrul Sorina Pintea le-a certat și le-a amenințat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cu bani din donații și sponsorizări, Asociația Dăruiește Viață a finalizat primul spital de oncologie pediatrică din România, în curtea Spitalului Marie Curie din București.

Unitatea medicală va avea o capacitate de 200 de locuri și este organizată pe 9 niveluri: subsol, mezanin, parter și 6 etaje.

Urmează să fie finalizată fațada, iar în momentul în care spitalul va fi gata să primească pacienți, va fi cedat statului.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS