Românii pot să muncească de acasă, cu forme legale

Guvernul a aprobat proiectul de lege care reglementează munca la distanţă.

Oricine are acasă un calculator și acces la internet ar putea deveni un tele-salariat. Telemunca, așa cum este numită munca la distanță în documentul Executivului este profitabilă atât pentru patron cât și pentru angajat

Angajatorul economiseşte în acest fel bani, iar salariatul lucrează din confortul propriei case.

Guvernul apreciază  ca prin aceasta noua forma de organizare a muncii vor creşte şansele de angajare a persoanelor cu dizabilităţi.

Sistemul este foarte apreciat în special în ţările foarte dezvoltate precum Japonia, spune ministrul Olguta vasilescu.

În acest tip de contract se permite angajatului să lucreze dintr-o locaţie pe care şi-o alege singur sau chiar de acasă, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Contractul este avantajos pentru ambele părţi. Pentru angajator se reduc costurile administrative cu chiria, utilităţile, carburanţii şi parcul auto, iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu şi îşi îmbunătăţeşte echilibrul între viaţa personală şi profesională”, a explicat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Salariatul îşi poate exprima acordul cu această formă de organizare a muncii prin semnarea unui contract individual sau a unui act adiţional, după caz.

Vor fi preponderent (n.r slujbele) în domeniul industriilor sau  serviciilor creative. Nu se pune problema la o industrie prelucrătoare care are linii de fabricație sau utilaje care trebuie manevrate  să poți să faci asta prin teleworking dar toată gama de servicii auziliare, de suport sau industrii creative, creații de modă, de mobilier, de film, producții IT – toate nu necesită un loc organizat si o suma de oameni care lucreaza împreună”, a spus  la Europa FM, Cristian Pârvan, secretar general, Asociatia Oamenilor de Afaceri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS