Confidenţialitate

România transferă 4 pacienți Covid în Italia

Configurată pentru misiuni medicale, o aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române a decolat marţi, din Baza 90 Transport Aerian, cu patru pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 către Roma şi Torino (Italia) pentru tratament de specialitate, anunță Ministerul Apărării Naţionale.

Pe timpul zborului, echipa medicală care monitorizează pacienţii aflaţi în stare gravă este formată din specialişti din cadrul SMURD şi ai Bazei 90 Transport Aerian.

Transportul pacienţilor de la unităţile spitaliceşti către aeroport s-a realizat cu ambulanţe ale SMURD, adaugă MApN.

În țară, presiunea pe spitale se menține ridicată. 1.850 de pacienţi Covid sunt internați în secțiile de Terapie intensivă.

Mortalitatea asociată Covid continuă să fie una mare. Alte aproape 500 de decese au fost asociate, marți, acestei boli.

De la o săptămâna la alta, scade numărul noilor infecții cu SARS-CoV-2 în România, dar testările sunt mai puține. Marți au fost raportate în jur de 7.500 de contaminări (aproape 65.000 de teste efectuate).

În perioada următoare, va putea fi observat și efectul redeschiderii școlilor asupra situației epidemiologice.

În paralel, ritmul de imunizare este mult diminuat față de recordurile atinse în octombrie, când s-au anunțat noile restricții. Marți, au fost consemnate mai puțin de 27.000 de persoane nou-vaccinare.

Până la sfârșitul anului, jumătate dintre români ar putea fi vaccinați. “O rată total insuficientă” pentru a ne proteja de un al 5-lea val al pandemiei, a atras atenția coordonatorul campaniei de imunizare. Doctorul militar Valeriu Gheorghiță consideră că, în parte, de vină este tergiversarea adoptării legii care ar impune certificatul sanitar la locul de muncă. Proiectul a fost respins la Senat și se află la Camera Deputaților.