
Cine nu poate ține ritmul va plăti cu funcția – le transmite miniștrilor premierul Marcel Ciolacu, nemulțumit de întârzierile din PNRR, Planul Național de Redresare și Reziliență. Din aproape 29 de miliarde de euro, bani europeni, România a reușit să atragă până acum puțin peste 9 miliarde, adică o treime din total. În plus, a îndeplinit doar 14 la sută din reformele pe care și le-a asumat. La începutul ședinței de Guvern de joi, prim-ministrul Marcel Ciolacu i-a avertizat pe miniștri că va trece la măsuri severe.
Marcel Ciolacu: „Realizarea reformelor din PNRR devine principalul criteriu de evaluare a activității miniștrilor”
„Prioritatea ultimelor zile a fost să recalibrăm eforturile pentru a recupera toate întârzierile din PNRR. Am agreat soluții alături de experții europeni. Urmează întâlnirile cu coordonatorii de reforme ca să maximizăm șansele finalizării fiecărei investiții importante din acest program. Realizarea reformelor din PNRR devine principalul criteriu de evaluare a activității miniștrilor. Nu voi ezita să iau măsuri severe unde nu apar progrese consistente în lunile următoare. Cine nu poate ține ritmul va plăti inclusiv cu funcția”, a spus Marcel Ciolacu.
Situația României în contextul Planului Național de Redresare și Reziliență, analizată de experții Comisiei Europene
O delegație a Comisiei Europene se află săptămâna aceasta la București pentru a evalua situația din PNRR, iar Guvernul speră să-i convingă pe oficialii europeni să deblocheze banii pentru cererea de plată numărul 3, în valoare de 2 miliarde de euro.
România riscă să piardă însă sume uriașe de bani europeni pentru că nu a realizat sau a realizat parțial investițiile și reformele promise. Mai are peste 400 de jaloane de îndeplinit din 518, potrivit lui Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al Băncii Naționale. Acesta susține că din cei 9,4 miliarde de euro atrași de România, mai puțin de jumătate au fost cheltuiți, restul se află în conturile BNR.
Țara noastră are la dispoziție o perioadă scurtă – până în august 2026 – pentru a atrage și cheltui restul de 20 de miliarde de euro, bani pentru modernizarea infrastructurii, digitalizarea administrației publice și reforme în educație și sănătate.
Sursa foto: Shutterstock