Confidenţialitate

România nu are voie să trimită halterofili la Olimpiada de la Tokyo din cauza cazurilor de dopaj

România nu va putea alinia niciun sportiv în probele de haltere de la JO de la Tokyo, din cauza numeroaselor cazuri de dopaj înregistrate în ultimii ani, informează insidethegames.biz. Totodată, preşedintele FR Haltere, Nicu Vlad, fost vicepreşedinte al federaţiei internaţionale, nu va avea voie să fie oficial la competiţia de la Tokyo, potrivit News.ro.

După această decizie, campioana europeană Loredana-Elena Toma pierde şansele mari avute de a obţine la Tokyo o medalie olimpică de aur.

Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei Române de Halterofil şi campion olimpic în 1984, a fost exclus din rolul său de delegat tehnic la Tokyo, rol pe care îl deţinea împreună cu australianul Sam Coffa.

Decizia, anunţată, joi, de Agenţia Internaţională de Testare (ITA), a fost luată de Comitetul independent de sancţiuni al federaţiilor membre din cadrul Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF), care a interzis deja trei naţiuni la Tokyo, Thailanda, Egipt şi Malaysia.

Întreaga delegaţie de patru sportivi din România, formată din Florin Croitoru (locul 8, la categoria 56 de kilograme), Răzvan Marin (bronz, la categoria 69 de kilograme), Gabriel Sîncrăian şi Roxana Cocoş (argint, la categoria 69 de kilograme), a fost descalificată de la JO din 2012, de la Londra, după ce Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a retestat probele stocate.

România trebuia suspendată timp de un an de către IWF în temeiul “Deciziei de la Tbilisi”, care a condus la suspendarea altor nouă naţiuni care au avut, de asemenea, trei sau mai multe rezultate pozitive la retestările CIO de la Beijing 2008 şi Londra 2012.