Confidenţialitate

România intră în stare de urgență

România va institui, de luni, starea de urgență în contextul înmulțirii cazurilor de nou coronavirus.

La nivel național, până duminică, au fost confirmate 139 de cazuri de infectare, în creștere cu 16 față de numărul raportat sâmbătă. 9 dintre persoane sunt considerate vindecate.

Șeful statului urmează să anunțe prevederile decretului prin care această măsura va fi instituită.

Un grup de lucru, format din reprezentanţii mai multor ministere, a trimis propunerile către premierul Ludovic Orban care le va expedia, la rândul său, preşedintelui Klaus Iohannis.

Decretul prezidențial trebuie aprobat de Parlament.

Autorităţile au dat asigurări că vor fi adoptate doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii coronavirusului.

Decretul va putea conţine, printre altele, măsuri care limitează mobilitatea populației, restricții ale transporturilor terestre și aeriene, prelungirea perioadei în care școlile sunt închise, măsuri de carantină pentru românii care vine din străinătate.

Decretul se difuzează pe posturile de radio și de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, și este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de urgență.

La momentul actual, sunt interzise în România evenimentele la care participă peste 50 de oameni.

Ministrul Educaţiei a declarat pentru portalul HotNews că şcolile vor rămâne închise pe perioada celor 30 de zile în care va fi decretată stare de urgenţă.

“Deocamdată, nu avem niciun termen pentru perioada de închidere a şcolilor, dar în perioada de stare de urgenţă şcolile or să fie închise. În perioada asta este clar că o să avem şcolile închise. Până după Paşte şcolile sunt închise”, a spus Monica Anisie.

Premierul Ludovic Orban a menționat că „este posibil ca autoritățile să limiteze creșterile prețurilor la medicamente și la alte produse care sunt foarte căutate în momentul de față, precum măști, mănuși, echipamente de protecție, dezinfectanți, biocide”. Șeful guvernului nu exclude o rectificare bugetară înainte de termen: „Va fi imediat ce vom avea o imagine clară asupra nevoilor pe care le are statul, de exemplu în Sănătate”.

Premierul a declarat că nu a avut pe masă vreo propunere de închidere a metroului bucureștean și nici nu există motive reale penru o astfel de măsură. Ludovic Orban a sfătuit cetățenii să meargă mai mult cu mașina, bicileta sau pe jos. Metrorex a sporit, în această perioadă, dezinfecția trenurilor și a stațiilor.

Ministerul Afacerilor Externe le-a recomandat tuturor cetățenilor români care se află ca turiști în străinătate să depună demersuri pentru scurtarea șederii și revenirea în țară în cel mai scurt timp.

Persoanele care vin din ţări care au peste 500 de cazuri de coronavirus confirmate vor fi izolaţi la domiciliu timp de 14 zile. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică din România, statele cu peste 500 de cazuri confirmate de COVID-19, pentru care se recomandă izolarea la domiciliu sunt Austria, Belgia, Coreea de Sud – partea ţării unde nu este instituită carantina, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Republica Populară China – zona în care nu este instituită carantina, Spania, Statele Unite ale Americii şi Suedia. Statele în care este instituită carantina sunt Republica Populară Chineză – regiunea Hubei, Italia – întreaga ţară, Coreea de Sud – Daegu (oraş) şi Cheongdo (judeţ) şi Iran (întreaga ţară).

Guvernul reînvestit se declară pregătit să adopte măsuri pentru susținerea companiilor afetate de pandemie, nominalizând domenii precum transporturile, cele de marfă, restaurante.

Covid-19 a provocat 2.000 de cazuri mortale în Europa, cele mai multe în Italia, devenită focarul continentului.

Peste 6.500 de oameni au murit, în întreaga lume, din cauza pandemiei, iar aproape 170.000 de persoane au fost infectate cu virusul care a apărut, la sfârșitul anului 2019, în orașul chinez Wuhan.