Confidenţialitate

ROBOR la trei luni a ajuns la 8%, cea mai mare valoare din ultimele două luni. BNR: Nu creștem dobânzile de dragul de a crea dificultăți | AUDIO

Indicele ROBOR la trei luni crește din nou și trece de pragul de 8 procente. 8.03% mai exact, cea mai mare valoare din ultimele două luni. În funcție de acest acest indice se calculează ratele la creditele în lei cu dobândă variabilă. 

În 8 august, acest indice a atins valoarea record a ultimilor 12 ani, 8.14%. O zi mai târziu guvernatorul BNR le transmite băncilor că au sărit calul în privința ROBOR. L-am întrebat pe Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR dacă acum ne aflăm într-o situație similară:

„Nu, suntem întru cu totul altă situație acum, guvernatorul spunea asta când politica de dobândă monetară era cu un punct și jumătate mai mică decât este acum. Avem o presiune suplimentară în ceea ce privește inflația și în consecință evident că ROBOR-ul a crescut.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În contextul dobânzilor în creștere l-am întrebat pe directorul de comunicare al BNR ce soluții au românii care au contractat credite:

„Asta trebuie să răspunde consultanții fiscali din bănci, că ei au acordat creditele și ei sunt partenerii până la urmă a acelor care au luat credite. Noi nu creștem dobânzile de dragul de a crea dificultăți celor care au rate ci de a răspunde unor provocări provocări pentru toată economia și anume inflația, care îi afectează și pe cei cu credite și pe cei fără credite. Cei cu dobânzi variabile sunt în jur de 700.000. Nu-i un număr mic dar nici nu e un număr care să reprezinte întreaga populație a țării.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: IRCC a crescut la 4.06%, de la 2.65%. Profesorul Cristian Păun recomandă creditele cu dobândă fixă. „Cu siguranță vor fi momente de recesiune” | AUDIO