Confidenţialitate

ROBOR la 3 luni a crescut la cea mai mare valoare din februarie 2010. Profesor de economie: „Debitorii să treacă la dobândă fixă” | AUDIO

La sfârșit de săptămână are loc o creștere importantă pentru indicele ROBOR la trei luni. A urcat astăzi la 7,36% – cea mai mare valoare din februarie 2010. Este indicele în funcție de care sunt calculate ratele la creditele în lei cu dobânzi variabile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În două săptămâni, indicele ROBOR la trei luni a crescut cu 0,5%. Mulți românii se gândesc să ceară băncilor ca ratele se fie calculate în funcție de IRCC, nu de ROBOR.

IRCC este în acest moment mai mic cu aproape 5 procente: se situatează la 2,65%, fiind calculat trimestrial. Dar acest lucru nu va rămâne așa, susțin analiștii. Și IRCC va crește în următoarea perioadă, iar cea mai bună soluție este negocierea pentru o dobândă fixă, spune profesorul de economie – Cristian Păun.

Cristian Păun: „Sfatul meu pentru debitori este să treacă pe dobândă fixă”

„În loc de dobândă variabilă, oricare ar fi baza de calcul a dobânzii variabile – fie că e ROBOR, fie că e IRCC – sfatul meu pentru debitori este să treacă pe dobândă fixă dacă tot fac conversia respectivă. Adică dobânda fixă este o dobândă care te păzește de aceste fuctuații macroeconomice care cu siguranță, pe un credit pe termen lung, te afectează de câteva ori pe perioada unui credit pe 30 de ani. Poți foarte ușor să ajungi la o sumă fixă în lei, lună de lună, pe care s-o plătești băncii timp de 30 de ani pe creditul pe care l-ai luat”, a explicat profesorul de economie Cristian Păun.

Creșterea de acum vine și după ce Banca Europeană a majorat joi dobânda de referință pentru prima dată în ultimii 11 ani.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: BCE a majorat rata dobânzii cheie pentru prima data în 11 ani | VIDEO