Confidenţialitate

ROBOR, la cel mai mare nivel din iulie 2010 încoace. Ministrul Finanțelor: „Oamenii să se ducă să caute soluții la bănci” | AUDIO

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,09%, de la 7,05% cât era joi. Un nivel mai mare a fost înregistrat doar în iulie 2010, când era 7,18%.

Un ROBOR în creștere înseamnă și creșteri de rate, spun specialiștii. Întrebat de jurnaliști despre acest subiect, ministrul Finanțelor Adrian Câciu spune că trendul de creștere a dobânzilor nu poate fi influențat „peste noapte”:

„Inversăm trendul de creștere a dobânzilor dar acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, va dura cel puțin și anul acesta și poate și anul viitor. Oamenii trebuie să se ducă să caute acele soluții pe care băncile le pun la dispoziție, noi am discutat cu băncile, sunt soluții de refinanțare, de trecere pe dobândă fixă, măcar pentru a bloca o creștere ulterioară a ratei, soluții de trecere de la ROBOR pe IRCC dar și această soluție pentru cei care într-adevăr au o dificultate de amânare a ratelor cu până la 9 luni.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Totuși, ministrul afirmă că amânarea ratelor nu este chiar cea mai bună soluție în contextul dobânzilor care cresc. Adrian Câciu a fost întrebat și despre o posibilă înghețare a dobânzilor:

„Am dat o serie de sugestii dincolo de faptul că și statul a venit cu o măsură privind un moratoriu de amânare a ratelor care nu este cea mai bună soluție în contextul creșterii ratelor dar este o soluție.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Indicele ROBOR la 3 luni a trecut de 7%. Sfaturile unui analist financiar pentru cei care vor să-și cumpere o casă și cei cu rate | AUDIO