Confidenţialitate

Rezultatul evaluării procurorilor-șefi: Codruța Kovesi și Augustin Lazăr rămân în funcții

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat concluziile evaluării Ministerului Public şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Verificările au urmat deciziei Curţii Constituţionale potrivit căreia în cazul anchetei începute de procurori asupra OUG 13 s-ar fi încălcat legea.

Ordonanța de urgență 13, emisă la sfîrșitul lui ianuarie, schimba fundamental legislația penală.

Ea a provocat cele mai mari manifestații de protest din România de după Revoluția din 1989.

Domnul Toader s-a întâlnit anterior cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi (în 15 martie), cu procurorul general, Augustin Lazăr.

Am observat și reacțiile publice față de OUG 13.  Ancheta DNA la Guvern încalcă grav Constituția“, a spus ministrul justiției.

“Am realizat evaluarea fără niciun fel de presiune, fără niciun fel de ingerință, fără niciun fel de sugestie de la altcineva.

Am verificat modul în care DNA, Parchetul General s-au raportat la valorile constituționale, pentru că statul de drept nu funcționează dacă autoritățile nu-și exercită cu loialitate și corect atribuțiile care ii revin.”

Raportul întocmit de ministrul Justiției Tudorel Toader are, potrivit acestuia, un număr de 19 pagini.

Ceea ce considerăm oportun este necesitatea instituirii unei atente monitorizăria activității procurorilor, a spus ministrul justiției.

Chiar domnia-sa ar urma să se ocupe de această monitorizare.

Tudorel Toader a dat asigurări că nu va influența în vreun fel activitatea magistraților.

“Am apreciat că în acest moment nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare a procurorului general și a șefei DNA“, a încheiat ministrul justiției.

Critici

Conferința de presă a ministrului justiției a durat aproximativ 45 de minute.

Ea a fost precedată de o întâlnire avută cu premierul Sorin Grindeanu, la sediul Guvernului.

În aceeași perioadă, la Palatul Victoria s-a aflat și președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Echilibrul a fost restabilit de CCR prin pronunțarea deciziei, fără alte măsuri extraconstituționale”, a spus Tudorel Toader.

Raportul ministrului justiției se referă și la oportunitatea anchetelor.

DNA și-a arogat o competență pe care nu o avea, și-a asumat o atribuție pe care nu o avea, pentru că nu ar mai fi separația puterilor dacă procurorul ar legifera”.

Derapajele constituționale despre are am vorbit nu pot fi justificate prin prin invocarea combaterii corupției. În numele apărării unei valori nu îți este permis să încalci o altă valoare”, a spus ministrul Justiției.

Despre intenția de monitorizare a activității procurorilor Tudorel Toader nu a dat foarte multe amănunte.

Ea ar fi însă necesară “pentru identificarea modului în care, pe viitor, procurorii înţeleg să respecte limitele de competenţă, să evite transformarea acţiunilor de prevenire, de combatare a fenomenului infracţional în acţiuni de natură să pună în pericol democraţia, să afecteze drepturile şi libertăţile fundamentale“.

El a susţinut că sistemul judiciar are multe probleme de remediat, existînd “o practică încă neunitară, de natură să încalce egalitatea în faţa legii“.