Confidenţialitate


REȚETĂ DE VARĂ: Socată


REȚETĂ DE VARĂ: Socată

Vara poți să bei multe lucruri. Apa e cel mai sănătos dintre ele și singurul cu adevărat necesar. Totuși, viața asta e mai cu bucurie dacă nu ne limităm la strictul necesar, măcar acolo unde e la îndemână să fim creativi. Sigur, de la inventarea socatei și până azi, nu s-au revărsat peste omenire valuri de creativitate, poate nici nu-i bine să încercăm îmbunătățiri. În anumite situații, ele-s primite bine. Când vine vorba despre socată însă, dacă lucrurile rămân așa cum le știai (există mai multe versiuni, bune toate), e suficient de bine.

Pentru cinci litri de socată (nici nu te gândi la mai puțin) ai nevoie de 6-8 flori de soc, culese când e vremea lor și uscate bine (le găsești de vânzare în piețe, pe la bătrânicile neatinse de globalizare). Apoi mai ai nevoie de 3-4 lămâi mari.

Topește într-o cratiță 200-300 de grame de zahăr (depinde cât vrei să fie de dulce) și lasă apoi să dea în clocot cu 4 litri de apă. Obții un sirop nu foarte gros, arămiu și cu un ușor iz de zahăr ars.

Pune siropul într-un borcan, pune în el florile de soc, lămâile tăiate-n rondele (ele vor asigura condițiile pentru a se produce o fermentație naturală care va îmbogăți socata cu mici bule săltărețe și plăcute pe limbă).

Vedeți cât loc v-a mai rămas în borcan, completați cu apă (cel mult o jumătate de litru) și acoperiți borcanul și lăsați-l la soare 3-4 zile.

Mie îmi place cu gheață. Să fiți sănătoși!


Ultimele stiri
Părintele greco-catolic Victor Ostropel, despre ce înseamnă „magia” Crăciunului: „Să petrecem această sfântă și dumnezeiască sărbătoare cu simplitate…

Preotul Stănel Roșu, despre însemnătatea Crăciunului: „Trebuie să fim în primul rând oameni, să ne iertăm, să ne…

Crăciunul la ortodocși și catolici, sărbătorit pe 25 decembrie

Amintiri valoroase de Crăciun ale câtorva dintre jurnaliștii Europa FM. Cum arăta odinioară colindatul la sat și copilăria…

Bradul de Crăciun, o tradiție cu rădăcini în Antichitate. Unde a apărut obiceiul împodobirii lui

Obiceiuri de Crăciun, în Transilvania. „Ce presupune „Colinda de ceată bărbătească”, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 2013…

Studiu: Șase din zece români declară că depășesc bugetul alocat pentru Sărbători. Generația care economisește mai mult |…

Tradiții de Crăciun în Maramureș: Brondoșii de Cavnic, obicei unic în țară, prin care sunt alungate spiritele rele…

STUDIU: De sărbători, Generația Z preferă momente autentice alături de familie și prieteni | AUDIO

Colindul dubaşilor, unul din cele mai vechi obiceiuri de Crăciun din Banat | AUDIO