REȚETĂ DE VARĂ: Salată de vinete, salată de ardei copți

Preferatele mele în orice vară, pe cuvânt. Aș mânca într-una și vinete și ardei, în diverse forme. Sub formă de salată, cel mai des. Iar salatele pot fi în multe feluri. Am făcut o versiune mai fină a salatei de vinete, tocându-le cu blenderul de mână.

Dacă vă vine să spuneți că tocând vinetele cu un instrument metalic acestea se oxidează, vă anunț că vinetele se oxidează în prezența oxigenului nu a inoxului, deci dacă nu le tocați în vid, puteți să le tocați cu orice. Dacă-s coapte proaspăt și tocate imediat după, se oxidează mai încet, mai ales dacă le amesteci repede cu ulei, dacă sunt tocate la o oră-două după curățare, ele-s deja destul de oxidate. Iar dacă vreți să le mai deschideți la culoare, puneți o lingură de smântână sau de iaurt gras în maioneză, asta va rezolva problema.

În ceea ce privește ardeii copți, dacă-i coaceți și urmează să-i puneți la congelat pentru următoarele luni, e mai bine să lăsați pielița friptă pe ei, își vor păstra mai bine aroma de fum și se și curăță mai bine după decongelare.

Ca să fie salata de ardei salată și pe gustul meu, fac pentru ea o vinegretă din trei linguri de oțet din vin, trei linguri de ulei, o linguriță de zahăr, o pișcătură de sare, un ardei iute tocat și doi căței de usturoi, tocați și ei. Amestec bine toate astea între ele apoi cu ardeii copți pe care-i las în frigider o oră-două înainte de a-i mânca.