Confidenţialitate

REPORTAJ Europa FM: Peste 100 de școli din Constanța, fără autorizație de securitate la incendiu. Câteva unități nu au nici apă potabilă | AUDIO

Peste 112.500 de elevi încep anul școlar în județul Constanța, majoritatea unităților de învățământ fiind pregătite să îi primească. Mai sunt însă și acum școli care nu au autorizație sanitară, cu toalete uscate în curte, sau autorizație pentru securitatea la incendiu. Autoritățile susțin că sunt probleme rezolvabile.

Cea mai mare problemă vizează securitatea la incendiu. 116 din 733 de clădiri nu sunt autorizate pentru că, spune Oana Manoilă de la ISU Dobrogea, de-a lungul timpului, au fost executate modificări sau reparații fără solicitarea în prealabil a avizelor de securitate la incendiu:

„De pe altă parte, există lucrări care s-au executat fără a avea documentații tehnice avizate. Există și unități de învățământ care au finalizat lucrările de reparații, însă nu au efectuat recepția finală”.

Cât privește respectarea normelor igienico sanitare în școli:

„Pe raza județului Constanța există cinci unități de învățământ care nu au autorizație sanitară. Nu au autorizație pentru că nu există apă potabilă”, spune Tudorel Ene de la DSP Constanța.

Patru din cele cinci unități fără apă potabilă sunt în comuna Dobromir, din sudul județului Constanța. Situația este și mai gravă, susține consilierul local Leontin Ivana:

„Nu e apă curentă în toată comuna, nu numai în acele unități de învățământ. Nu a fost niciodată. Nu  a fost niciodată. Mă refer la cele trei localități: Dobromir, Lespezi și Văleni”.

Ar exista însă un proiect pe fonduri aprobat și finanțat prin fonduri europene, care, la anul, ar aduce apa la Dobromir. A cincea unitate fără apă este grădinița din satul Băltăgești, recent modernizată, având toaletele în incintă, spune primarul comunei Crucea, Iulian Tudorache. Deocamdată:

„Se folosește un bazin de apă, cu hidrofor. Ducem acolo apă cu o cisternă și așa facem utilitățile”.

Până la sfârșitul anului, grădinița va avea apă în baie pentru că atunci se va finaliza racordarea la rețeaua centrală a comunei Crucea, a dat asigurări primarul. În rest, în aceste zile, în tot județul Constanța se lucrează intens la igienizarea școlilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: REPORTAJ EUROPA FM: Sute de elevi din Timișoara învață după-amiaza în noul an școlar. În ultimii 30 de ani, nu s-a construit nicio școală nouă | AUDIO