Confidenţialitate

REPORTAJ Europa FM: Sute de elevi din Timișoara învață după-amiaza în noul an școlar. În ultimii 30 de ani, nu s-a construit nicio școală nouă | AUDIO

În 30 de ani, în Timișoara nu s-a construit nicio școală nouă. Așa s-a ajuns, în acest an, ca sute de elevi să învețe după-amiaza. Autoritățile locale nu au găsit o solutie pentru a evita această situație în 9 scoli din Municipiu. Este vorba de cele mai renumite și mai căutate școli.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Situația Liceului „Grigore Moisil” din Timișoara: Reprezentanții școlii nu au reușit să îi aducă pe toți elevii în prima parte a zilei la cursuri

Liceul „Grigore Moisil” este una dintre unitățile de învățământ cele mai căutate din oraș. Aici învață în fiecare an peste 1000 de elevi. Deși au mai multe cladiri, reprezentanții școlii nu au reușit să îi aducă pe toți elevii în prima parte a zilei la cursuri.

„Avem foarte multe cereri de școlarizare. Din aceste rațiuni de lipsă de spațiu am fost nevoiți să mutăm aceste șase clase de clasa a IV-a după-amiaza”, a spus Ileana Voicu, director adjunct la Liceul „Grigore Moisil” Timișoara.

Școala Generală 30 – Timișoara: Elevii au dulapuri în care își lasă cărțile și caietele, iar în curtea școlii au fost amplasate mai multe containere unde învață elevii din clasele primare

Într-o altă școală din Timișoara, profesorii au implementat, deja de câțiva ani, o soluție preluată din învățământul de peste ocean. Fiecare elev are un dulapior unde își lasă cărțile și caietele.

„Avem 11 clase de pregătitoare, 51 de clase de ciclu primar și 32 de clase de gimnaziu”, a spus Carmen Ionela Fofiu, director adjunct la Școala Generală 30 – Timișoara.

Nu este singura soluție găsită de conducerea unității de învățământ. În curtea instituției au fost amplasate mai multe containere unde învață elevii din clasele primare. În fiecare construcție modulară sunt 6 clase, fiecare cu câte 29-30 de elevi. Fiecare încăpere are mobilier modern, retroproiector și chiar tablă inteligentă.

Inspectoratul Școlar Județean, despre motivele pentru care sute de elevi merg la școală după-amiaza

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean spune că nu doar în Timișoara, ci și în localitățile periurbane sunt sute de elevi care fac școală de după-amiaza. Iar motivele sunt multiple. Pe de-o parte legislația adoptată în 2020, în context pandemic restricționează numărul maxim de elevi într-o clasă, dar și numărul mare de locuințe ce s-au construit în ultimii ani în comunele periurbane.

„Este migrația dinspre alte județe înspre noi, a unui număr foarte mare de copii”, a spus Aura Danielescu, Inspector Școlar General Timiș.

Reprezentanții profesorilor spun care ar putea fi soluția

Soluția pentru a scăpa de cursurile de după-amiaza, spun reprezentanții profesorilor, ar fi construirea de noi școli sau macar noi corpuri de clădiri pentru școlile existente în oras. Deocamdata însaă, în ultimii 30 de ani nu a fost construită nicio unitate nouă de învățământ în Timișoara.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Multe școli, încă nepregătite pentru începerea cursurilor. Cîmpeanu: „Două treimi din bugetul pentru toalete noi s-a întors la stat, e greu de înțeles”