Confidenţialitate

Remus Ștefureac, despre aderarea României la Schengen: „Subiectul trebuie să fie pus în continuare pe agendă. Nu trebuie să lăsăm garda jos” | VIDEO

Politologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea Piața Victoriei la Europa FM. Subiectul aderării României la Spațiul Schengen trebuie pus pe agendă în continuare, spune politologul Remus Ștefureac și subliniază că trebuie să utilizăm toate instrumentele diplomatice și politice pe care le avem la dispoziție. Mai mult, politologul spune că aderarea la Spațiul Schengen este un subiect de interes național, o prioritate națională, prin urmare, disputele dintre partide și aruncarea vinovăției dintr-o parte în alta nu fac decât să slăbească încrederea oamenilor în instituții și politicieni.

„Poate fi un moment în care cumva să avem un jalon, un moment de presiune în perspectiva unei decizii ulterioare care să nu fie una foarte îndepărtată. Că am tot auzit termene lansate de politicieni de la noi, ba 2025… Nu, nu ne dorim 2025, noi ne dorim în prima jumătate a anului 2023, dacă este cazul. La finalul președinției suedeze să putem să aderăm la Spațiul Schengen.

Atâta vreme cât avem 26 de state membre. Atâta vreme cât cumva din Austria părea că ei au o problemă cu alegerile lor din ianuarie. Ulterior, vom vedea dacă vor mai avea sau nu această problemă”, a spus Remus Ștefureac la Europa FM.

Remus Ștefureac: Subiectul trebuie pus în continuare pe agendă, trebuie să utilizăm toate instrumentele diplomatice și politice pe care le avem

„Poate mai facem niște eforturi suplimentare astfel încât cumva și austriecii să aibă o justificare în fața propriului public legat de controlul imigrației ilegale”, a adăugat Remus Ștefureac.

„Atâta vreme cât Comisia Europeană, instituțiile tehnice care au verificat condițiile de control a granițelor în România confirmă că România îndeplinește toate condițiile, nu ar trebui să mai așteptăm foarte mult.

Subiectul trebuie pus în continuare pe agendă și utilizând toate instrumentele diplomatice, politice pe care le avem la dispoziție, sub președinția suedeză, să împingem acest subiect rapid. Avem toate argumentele, repet.

Și mă aștept ca la acest Consiliu European să avem măcar un mesaj politic de sprijin care să împingă subiectul pentru un orizont de așteptare cât mai scurt”, a mai explicat politologul în emisiunea Piața Victoriei”.

Remus Ștefureac: România trebuie să renunțe la atitudinea timidă

„Nu ar trebui să lăsăm garda jos. Cred că subiectul trebuie promovat intens în contextul președinției suedeze, utilizând toate pârghiile de presiune asupra Suediei”, a mai spus Remus Ștefureac.

„România să renunțe la atitudinea timidă. Trebuie să calculăm, întotdeauna sunt calcule, sunt strtegii și trebuie să aplici cu inteligență strategiile, dar obiectivele trebuie transmise foarte clar și fără timiditate”, a explicat Remus Ștefureac.

Remus Ștefureac: Schengen nu are culoare politică, este un subiect de interes național

„Schengenul nu e de stânga, nu e de dreapta, nu e roșu, nu e albastru, e pur și simplu un subiect de interes național. În momentul în care apare o breșă in interiorul țării noastre, când apar diviziuni în interiorul țării noastre va fi mai dificil să susținem coerent o astfel de temă în plan european. Din acest punct de vedere, cred că cetățenii vor rezona mai degrabă negativ la tendința asta de a arunca pisica într-o parte sau alta, indiferent cine o aruncă.

Sunt convins că poate și cealaltă tabără va avea tentația la un moment dat să blameze poate pe această speță sau pe alte spețe. Astfel de subiecte care se plasează atât de sus pe agenda de interes național ar trebui să fie văzute ca oportunități de a recâștiga încrederea generală a populației în clasa politică, în conduita partidelor politice și modul în care acestea se pot conecta la prioritățile reale ale cetățenilor”, a mai spus Remus Ștefureac după ce a fost întrebat despre atitudinea PSD.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici

Sursa Foto: Facebook / Remus Ștefureac

Citește și: Europarlamentarul Eugen Tomac: Votul prin care Austria a blocat aderarea României la Schengen trebuie anulat la Curtea de Justiție a UE | AUDIO