Confidenţialitate

Registrul național ce tine evidența persoanelor care au comis infracțiuni sexuale este operațional

Registrul reprezintă un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare a persoanelor care au comis infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale”, potrivit Poliției.

Cei care au comis aceste fapte si au fost condamnate sau impotriva cărora s-au luat măsuri cu caracter penal vor fi trecute în acest registru de evidență.

Persoanele de cetățenie română care au fost luate în evidentă in alte tari cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de acest fel.

De asemenea, persoanele înscrise în Registru au obligația de a se prezenta periodic la poliție, pe raza cărora locuiesc, o dată la 3 luni si să anunte daca parasesc localitatea pentru po perioada mai lunga de 15 zile. Trebuie să spună unde pleacă, cât timp și scopul deplasării.

Nu se înscriu în Registru însă, persoanele fizice care, la data comiterii faptelor, erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată a dispus aceasta în mod expres, în cadrul unui proces penal.

Nerespectarea obligațiilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.