Confidenţialitate

Recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex intră marți în atenția Curții Constituționale

Judecătorii CCR au amânat în vară luarea unei decizii în legătură cu această chestiune; judecătorii Curții Constituționale au declarat atunci că este nevoie de o analiză aprofundată a tuturor dosarelor depuse.

 

Curtea Constituțională decide astăzi asupra excepție de neconstituționalitate ridicată de un cuplu de homosexuali în privința nerecunoașterii căsătoriilor între persoane de același sex.

Dosarul a fost deschis în urma unui proces intentat de un cuplul, căsătorit la Bruxelles în 2010. Cei doi contestă prevederea din Codul Civil care împiedică recunoaşterea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex încheiate în străinătate.

În apărarea celor doi, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a arătat că legislația din România aduce atingere unor valori fundamentale, precum demnitatea umană.

De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului au fost de părere că argumentele aduse de avocați nu se susțin, iar faptul că un stat nu recunoaşte astfel de căsătorii reprezintă “expresia diversităţii sistemelor juridice”, în raport cu valorile morale ale fiecărei societăţi în parte.

În schimb, aceeași ședință a Curții Cosntituționale din luna iulie, a dat afiz pozitiv unei inițiative de modificare a Constituției astfel încât să se stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria între bărbat şi femeie. Aceasta inițiativă va fi discutată de către Parlament.