Confidenţialitate

Reacțiile publicațiilor externe la acuzația de dopaj adusă Simonei Halep. The Guardian, BBC, Le Monde sau Bloomberg scriu despre româncă | FOTO

Nu doar presa din România a reacționat vineri după acuzația de dopaj la adresa tenismenei Simona Halep și după notificarea privind suspendarea ei provizorie de către Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, ci și presa internațională. Peste 10 publicații externe au scris despre situația în care se află Simona Halep.

The Guardian: „Simona Halep promite să <<lupte pentru adevăr>> după un test antidoping pozitiv”

Simona Halep a declarat că va <<lupta pentru adevăr>>, după ce a fost suspendată provizoriu din tenis pentru că a picat un test antidoping la US Open.

Este cel mai mediatizat caz de dopaj din tenisul feminin de când Maria Sharapova a fost suspendată în 2016. Acum s-a descoperit că Halep, românca fostă Numărul 1 mondial, avea urme de Roxadustat în urină.

Roxadustat este un medicament anti-anemie, care favorizează crearea de globule roșii și figurează pe lista substanțelor interzise de Agenția Mondială Anti-Doping”, scrie The Guardian.

The New York Times: „Simona Halep, suspendată în urma unui test antidoping pozitiv la US Open. A noua jucătoare din tenisul feminin, depistată pozitiv la un medicament anti-anemie”

„Simona Halep, dublă campioană de Grand Slam la simplu și una dintre cele mai mari personalități din tenisul feminin, a primit vineri o suspendare provizorie după ce a fost depistată pozitiv la un medicament dedicat îmbunătățirii performanțelor la US Open în această vară. Halep, românca în vârstă de 31 de ani, se află în prezent pe locul 9 în lume”, scrie The New York Times.

BBC: „Fostul Numărul 1 mondial, suspendat provizoriu pentru dopaj”

„Dubla campioană de Grand Slam Simona Halep a fost suspendată provizoriu din tenis după ce a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă. Fostul Număr 1 mondial a furnizat o probă, care a fost depistată pozitiv la Roxadustat, la US Open din august”, scrie BBC.

CNN: „Fostul Număr 1 mondial Simona Halep, suspendată provizoriu după ce a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă”

„Potrivit Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA), Halep a fost depistată pozitiv la Roxadustat, o substanță interzisă, care figurează pe lista de substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidoping (WADA) din 2022. Dubla campioană de Grand Slam a negat că a luat cu bună știință substanța interzisă”, scrie CNN.

Reuters: „Fostul Număr 1 mondial Halep, suspendată provizoriu pentru dopaj”

„Românca Simona Halep, dublă câștigătoare a unor turnee majore, a fost suspendată provizoriu după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, un stimulent pentru sânge interzis, a anunțat vineri Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA).

Halep, aflată pe locul nouă în lume, a fost testată în timpul US Open, iar atât probele A, cât și cele B au confirmat prezența Roxadustatului, un medicament antianemic care stimulează producția de globule roșii la fel ca substanța interzisă Eritropoietina (EPO)”, scrie Reuters.

Associated Press: „Simona Halep, dublă campioană mondială, a primit o interdicție provizorie din cauza acuzațiilor de dopaj”

„Dubla campioană de Grand Slam Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a picat un test antidoping în timpul US Open din august.

ITIA a anunțat vineri sancțiunea pentru Halep, fostă Numărul 1 mondial, care în prezent ocupă locul 9 în clasamentul WTA. Ea a câștigat Wimbledon în 2019, învingând-o în finală pe Serena Williams, de 23 de ori campioană la turnee majore, și Openul Franței în 2018”, scrie Associated Press.

Le Monde: „Fostul Nr. 1 din tenis, Simona Halep, suspendată pentru un control antidoping pozitiv”

Autoritățile din tenis se vor ocupa de cazul doamnei Halep, iar orice decizie poate fi contestată de Agenția Mondială Antidoping într-un apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv”, scrie Le Monde.

Alte publicații externe care au reacționat la acuzația de dopaj adusă Simonei Halep

Printre publicațiile externe care au scris despre situația tenismenei se află și AFP, The Washinton Post, Bloomberg, Mirror.co.uk, Gazzetta, L’Equipe sau Marca.

Reacția Simonei Halep la acuzația de dopaj de la US Open 2022: „Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Este complet împotriva valorilor mele. Mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la iveală”

Simona Halep a anunțat vineri, 21 octombrie 2022, că a fost notificată în privința unui test pozitiv la o substanță interzisă la US Open: Roxadustat, „într-o cantitate mică”. Tenismena a spus că vestea a reprezentat cel mai mare șoc din viața ei, având în vedere că în întreaga sa carieră nu s-a gândit la „a trișa”: „este complet împotriva valorilor mele, valori în baza cărora am fost educată”. Simona Halep a transmis că O să lupt până la capăt pentru a doved că nu am luat niciodată, cu bună știință, substanțe interzise și știu că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală”.

Mesajul complet transmis de Simona Halep

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la o substanță denumită Roxadustat – într-o cantitate mică – este cel mai mare șoc din viața mea. Întreaga mea carieră, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin cap și este complet împotriva valorilor mele, valori în baza cărora am fost educată.

Să mă confrunt cu o astfel de situație mă face să mă simt confuză și trădată. O să lupt până la capăt pentru a dovedi că nu am luat niciodată, cu bună știință, substanțe interzise și știu că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală. Nu este vorba despre titluri și despre bani, ci despre onoare și despre o poveste de dragoste pe care am construit-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, a scris Simona Halep pe Facebook.

Sursa colaj foto: Shutterstock / The Guardian / BBC / CNN / The New York Times/ Associated Press / Reuters / Le Monde / Tennisnet

Citește și: Cristian Tudor Popescu: „Nu cred că Simona a luat vreodată în cunoștință de cauză vreo substanță drogantă pentru sportivi” | AUDIO