Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu, despre impactul acuzației de dopaj asupra carierei Simonei Halep: „O să se judece, să vedem despre ce este vorba. Suspendarea e temporară deocamdată” | AUDIO

Publicistul Cristian Tudor Popescu, comentator de tenis, se declară convins că Simona Halep nu a luat vreodată – cu bună știință – vreo substanță dopantă. El a explicat la Europa FM că substanța numită Roxadustat are efecte adverse grave și nu se mai prescrie decât în cazul celor care fac dializă. L-am întrebat pe publicistul Cristian Tudor Popescu, comentator de tenis, ce impact va avea asupra carierei Simonei Halep această acuzație de dopaj la US Open?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu avem de unde să știm lucrul acesta. O să se judece, să vedem despre ce este vorba. Nu putem ști în momentul acesta. Nu putem ști câtă vreme va fi suspendată. Deocamdată, suspendarea este temporară, nu este o suspendare deja decretată pe o anume perioadă, ci temporară, deci o să vedem.

Dacă s-ar întâmpla să fie suspendată, atunci nu poate să aibă un efect pozitiv asupra carierei ei, dar așa cum o știu eu pe Simona, de atâția ani, că se comportă pe terenul de tenis ca atitudine sportivă, eu nu cred că Simona a luat vreodată vreo substanță drogantă pentru sportivi în cunoștință de cauză. Pentru că chiar ea spune în comunicat că ea nu a luat intenționat nimic niciodată – de acest lucru eu sunt convins. Nu este genul de sportivă Simona care să folosescă așa ceva. Nici nu i-ar fi folosit cine știe ce pentru că problemele Simonei nu au fost vreodată probleme de rezistență fizică”, a spus Cristian Tudor Popescu la Europa FM.

Cristian Tudor Popescu: „Ca să iei așa ceva care prezintă astfel de riscuri, să te dopezi cu așa ceva este o nebunie. Poate să ți se facă rău în timpul meciului”

„Acest medicament este un medicament cu efecte laterale grave; un medicament de-a dreptul periculos care, în ultima vreme, nici nu se mai prescrie. Au existat niște probleme cu el, nu se mai prescrie. În afecțiunile rinichilor în cazul dializailor, acolo se dă acest medicament care nu face altceva decât să forțeze producția de hemoglobin, care știți că provine din ficat și din splină. Dacă crește numărul hematiilor, asta poate duce la o creștere a capacității de efort la transportul oxigenului pe care știm că îl fac hematiile în sânge și la o creștere a capacității de efort.

Dar dacă vă veți uita la fișa acestui medicament o să vedeți ce efecte laterale, adverse are… grave. Pot fi: hipertensiune arterială, pulmonară, tromboză poate să apară, vasculară, formare de cheaguri, edeme periferice – se pot umfla articulațiile și creșterea potasiului în sânge. Hipercalemie. Inclusiv greață. Deci ca să iei așa ceva care prezintă astfel de riscuri, să te dopezi cu așa ceva este o nebunie. Acest medicament – e un medicament nu un drog – are șanse să-ți facă mai mult rău, mult mai mult rău. Poate să ți se facă rău în timpul meciului. Vedeți dumneavoastră ce efecte are acolo?”, a explicat Cristian Tudor Popescu la Europa FM.

Cristian Tudor Popescu: „Proba a doua a confirmat. Dacă are această substanță în sânge, eu nu înțeleg cum a ajuns acolo și la ce i-ar fi folosit. Eu am încredere în Simona”

„De altfel, cum v-am spus, el e problematic în prescrierea și pentru bolnavi. Acum se cer studii suplimentare pentru a mai fi prescris în rețetele medicale, deci este o substanță foarte păcătoasă. Mai degrabă periculoasă decât să aducă niște avantaje. Dar ea se află pe lista Agenției Internaționale Antidrog, prin urmare, prezența în sângele cuiva, a unui sportiv, este o problemă pentru că e pe listă.

Nu știu dacă, probabil că a ajuns pentru că Simona a cerut și proba a doua și proba a doua a confirmat. Deci dacă are această substanță în sânge, eu nu înțeleg cum a ajuns acolo și la ce i-ar fi folosit. Este o substanță pe care nu ar fi avut niciun sens s-o ia Simona.

Problemele ei au fost întotdeauna probleme cu spatele, cu mușchii, genunchiul; nu a avut probleme de rezistență generală. A avut problemele astea cu nasul, respiraia, dar probleme de rezistență generală ca să aibă nevoie de un medicament anti-anemie – acesta este un medicament anti-anemie – mi se pare absurd, dar sigur că trebuie făcute toate demersurile, trebuie să-și urmeze ancheta cursul, însă în ce mă privește, eu am încredere în Simona… nu o văd”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu: Simona se numără printre sportivele care nu își fac performanța luând substanțe interzise

Să știți că eu, în calitate de comentator, uitându-mă la jucători, la jucătoare, pot să spun așa dacă mă întreabă cineva <<Cutare, credeți că se droghează?>> și la unii spun <<Nu mă pronunț>>, la alții spun, la foarte puțini, la extrem de puțini spun <<Nu, acest jucător, această jucătoare nu cred că ia nicio substanță interzisă. Nu vrea să-și facă performanța în felul acesta>>. Simona se numără printre aceste sportive”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

Sursa colaj foto: Shutterstock / Europa FM

Citește și: Halep, suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului după ce a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă la US Open 2022. Reacția sportivei | FOTO