Confidenţialitate

Reacții la nivel înalt după confirmarea venită de la Teheran

Armata iraniană confirmă că a doborât avionul ucrainean, cu 176 de persoane la bord. Una dintre primele reacții îi aparține premierului canadian.

Justin Trudeau a declarat în această dimineață că „Ne interesează rezolvarea cazului, tragerea la răspundere, transparență și dreptate pentru victimele și familiile acestora. Este o tragedie națională și toți canadienii plâng împreună. Lucrăm în continuare cu partenerii noștri externi pentru a ne asigura că o anchetă completă și amănunțită va fi făcută, iar guvernul canadian se așteaptă la o cooperare deplină a autorităților iraniene”.

Președintele ucrainean cere pedepsirea vinovaților și despăgubiri din partea Iranului:„Așteptăm din partea Iranului asigurări privind disponibilitatea lor pentru o investigație completă și deschisă, aducându-i pe cei responsabili în faţa justiției, întoarcerea cadavrelor celor decedaţi, plata unor despăgubiri, precum şi scuze oficiale pe canalele diplomatice”, a adăugat el.
Armata iraniană a recunoscut în această dimineață că a doborât avionul ucrainean dintr-o eroare umană.

La bord se aflau 176 de pasageri, dintre care 82 de iranieni, 63 de canadieni, 11 ucraineni, 10 suedezi, trei germani și trei britanici. Toți au murit.

Au fost reacții și din partea liderilor politici iranieni.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a scris pe Twitter că „concluziile preliminare ale investigației Forțelor Armate sunt că o eroare umană în timpul unei crize provocate de aventurismul Statelor Unite a dus la acest dezastru”. În aceeași postare, ministrul iranian și-a exprimat condoleanțele față de familiilor victimelor și națiunilor afectate.

Președintele țării, Hassan Rouhani, a reacționat tot on line, cu o postare pe Twitter: „Ancheta internă a forțelor armate a indicat că, în mod regretabil, rachetele trase din cauza unei erori umane au dus la prăbușirea îngrozitoare a avionului ucrainean și la moartea a 176 de oameni nevinovați. Investigația continuă pentru a clarifica și judeca această mare tragedie și greșeală impardonabilă.

Republica Islamică Iran regretă profund această greșeală dezastruoasă. Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă către familiile îndurerare. Ofer sincer condoleanțe”.

Până la comunicatul oficial de sâmbătă,  autoritățile iraniene au respins în repetate rânduri în ultimele zile acuzațiile potrivit cărora avionul a fost lovit de o rachetă iraniană și s-a prăbușit din această cauză.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei.

Avionul Boeing 737-800 aparținea companiei Ukraine International Airlines. Aeronava decolase la ora locală 5:12 de pe aeroportul din Teheran către Kiev.

După doar două minute, 5:14, timp în care ajunsese la altitudinea de 2.415 metri, s-a prăbușit la aproximativ 10 kilometri de locul de unde plecase. Piloţii avionului nu au transmis niciun semnal SOS.