Reacția Consiliului Fiscal la propunerea PSD: „Toate partidele au promis tăieri de taxe. Era evident că nu se poate!”

Consiliul Fiscal reacționează: în cele din urmă, politicienii și-au dat seama că nu se pot tăia unele taxe, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului.

Declarația sa vine după ce Guvernul s-a angajat – la solicitarea președintelui PSD, Liviu Dragnea –  să amâne tăierea unor taxe, respectiv reducerea TVA de la 20 la 19%, eliminarea supra-accizei de 7 eurocenți la carburanți și eliminarea taxei pe stâlp.

Toate aceste măsuri ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Dacă nu s-ar opri reducerea sau eliminarea respectivelor taxe, deficitul României va fi de peste 3%, atrage atenția președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De asemenea, politicienii trebuie să înțeleagă că Taxa pe Valoare Adăugată nu mai poate fi redusă.

TVA ar fi trebuit să scadă la 19% de la 1 ianuarie iar PSD a propus că, odată ajuns la putere, va reduce TVA la 18% ( de la 1 ianuarie 2018).

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Consiliul fiscal este o instituţie independentă, înfiinţată prin legea responsabilităţii fiscal-bugetare şi compusă din 5 membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare supuşi unor criterii stricte de eligibilitate. Membrii Consiliului fiscal sunt numiţi prin hotărâre de către Parlament pe o perioadă de 9 ani, la propunerea Academiei Române, Băncii Naţionale a României, Academiei de Studii Economice Bucureşti, Institutului Bancar Român şi Asociaţiei Române a Băncilor care nominalizează fiecare o singură persoană.

Între atribuțiile instituției: evaluează proiecţiile macroeconomice avute în vedere la fundamentarea prognozei de venituri a bugetului general consolidat, estimează impactul pachetelor de măsuri de natură a influenţa soldul bugetar, analizează execuţia bugetară şi măsura în care aceasta corespunde ţintelor propuse, monitorizează respectarea regulilor fiscale, emite recomandări privind politica fiscală curentă şi viitoare.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, declarație integrală:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS