Confidenţialitate

Război în Ucraina, ziua 462. Putin, după atacul cu dronă asupra Moscovei: „Un semn de activitate teroristă”

31 mai 2023: au trecut 462 de zile din momentul în care Rusia a invadat nejustificat Ucraina. Cum se simte conflictul după peste 460 de zile în care ucrainenii și-au apărat teritoriul neîncentat? Află din rezumatul de mai jos realizat de publicația The Guardian.

Moscova, ținta unui atac cu dronă la scară largă pentru prima dată în cele 15 luni de război. Putin: „Un semn de activitate teroristă”

Vladimir Putin a acuzat Ucraina că încearcă să-i sperie pe ruși după ce Moscova a fost ținta unui atac cu dronă la scară largă pentru prima dată în cele 15 luni de război.

„Ucraina a încercat să intimideze Rusia și cetățenii ei cu atacuri asupra clădirilor rezidențiale”, a spus președintele Rusiei adăugând că mișcarea ucrainenilor ar fi „un semn de activitate teroristă”.

Președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat Ucraina că încearcă să-i “sperie” pe ruși, după ce Moscova a fost ținta unui atac de dronă la scară largă pentru prima dată în cele 15 luni de război. El a declarat că Ucraina a ales calea de a încerca “să intimideze Rusia, cetățenii ruși [cu] atacuri asupra clădirilor rezidențiale” și a adăugat că atacurile cu drone au fost “în mod clar un semn de activitate teroristă”.

Consilierul prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, a negat că Ucraina ar fi fost implicată. Cu toate acestea, el a prezis totuși „o creștere a numărului de atacuri”.

Una dintre dronele folosite în raidul de marți dimineață asupra Moscovei pare să fi fost o dronă ucraineană UJ 22 produsă de compania Ukrjet.

Presupusele imagini ale dronei, surprinse în zbor în timpul atacului, par să corespundă cu imaginile dronei, despre care Rusia a afirmat că a fost folosită în alte tentative de atac.

James Cleverly, ministrul britanic de externe, a declarat reporterilor că Ucraina are „dreptul legitim” de a se apăra și că poate „proiecta forța” dincolo de granițele sale.

La o conferință de presă organizată marți în Estonia, Cleverly a declarat: „[Ucraina] are dreptul de a proiecta forța dincolo de granițele sale pentru a submina capacitatea Rusiei de a proiecta forța în Ucraina!

Ministerul rus al Apărării a declarat că opt drone au vizat orașul în timpul nopții, dar presa rusă apropiată serviciilor de securitate a scris că numărul acestora a fost de multe ori mai mare, peste 30 de drone participând la atac.

Kievul s-a confruntat marți dimineață cu al treilea raid aerian în 24 de ore

Capitala Ucrainei, Kiev, s-a confruntat marți dimineață cu al treilea raid aerian în 24 de ore. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat că 20 de locuitori au fost evacuați dintr-o clădire avariată. O persoană a murit și patru au fost rănite în urma atacului.

Restricțiile ce privesc importurile de cereale din Ucraina în UE ar trebui să fie extinse

Restricțiile privind importurile de cereale din Ucraina în UE ar trebui să fie extinse, a declarat marți ministrul Agriculturii din blocul comunitar, în ciuda opoziției Kievului.

Restricțiile au fost puse în aplicare după ce țările din estul UE s-au plâns că un surplus de cereale ucrainene duce la scăderea prețurilor locale și afectează fermierii locali.

Ucraina vrea să adâncească și mai mult Canalul Bâstroe

Ucraina dorește să înceapă lucrările pentru a face canalul său de navigație pe Dunăre mai adânc încă din acest an, pentru a-și extinde rutele alternative pentru exportul de cereale, a declarat marți ministrul adjunct al Infrastructurii, Iuriy Vaskov.

Demersul pentru rute alternative de export a căpătat un caracter de urgență în timpul războiului, după ce Rusia a blocat rutele tradiționale de export ale Ucrainei prin Marea Neagră.

Aderarea Suediei la NATO. Jens Stoltenberg: Este posibilă o decizie până la summitul NATO din iulie

Aderarea Suediei la NATO este „la îndemână”, a declarat marți secretarul general Jens Stoltenberg.

Suedia și-a depus oficial cererea de aderare la NATO anul trecut, dar a fost blocată de Turcia din cauza afirmațiilor că militanții kurzi s-au stabilit în țară.

Stoltenberg a declarat că este „posibil să se ajungă la o soluție și să se permită luarea unei decizii privind aderarea deplină a Suediei până la summitul NATO din iulie”.

Rusia și Ucraina în contextul centralei nucleare de la Zaporojie

Nici Rusia și nici Ucraina nu s-au angajat să respecte cele cinci principii stabilite de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a încerca să protejeze centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de ruși în Ucraina.

Printre aceste principii se numără faptul că nu ar trebui să aibă loc niciun atac asupra centralei sau dinspre aceasta și că nu ar trebui să fie adăpostite arme grele.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, s-a declarat încurajat de faptul că principiile au fost „susținute pe scară largă și nu a existat nicio voce care să se opună”.

Trimișii Rusiei și Ucrainei la ONU și-au acuzat reciproc țările pentru criza de la Zaporojie, dar nu au respins în mod categoric principiile prezentate de AIEA.

Sursa foto: Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cum arată capitala Kievului și care este atmosfera într-un oraș aflat în război? Armand Goșu: „Viața nu și-a reluat cursul cu adevărat” | VIDEO