Confidenţialitate

Cum arată capitala Kievului și care este atmosfera într-un oraș aflat în război? Armand Goșu: „Viața nu și-a reluat cursul cu adevărat” | VIDEO

Armand Goșu a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Armand Goșu a petrecut o săptămână în inima Ucrainei, în Kiev, inclusiv perioada Paștelui. A povestit la Europa FM cum arată acum capitala unui oraș agresat de Rusia, cum sunt oamenii și care este atmosfera.

„Am ajuns acolo pentru că era vacanța mea de Paște și puteam să plec, să lipsesc de la școală o săptămână și am ajuns acolo cu mașina personală, nu prin Polonia, nu cu trenul. Drum este chiar foarte bun – este destul de liber în ciuda faptului că joi, înainte de Paște, și vineri dimineață veneau coloane de mici furgonete încărcate cu cadouri dinspre Polonia, Germania spre diverse sate din Ucraina”, a povestit Armand Goșu la Europa FM.

„Sunt urme ale bombardamentelor pe marginea șoselelor – se întâmplă să mai vezi mașini care cărau miliari și au fost lovite în prima fază a războiului și nu au fost nici până azi evacuate de acolo. Vezi mașini arse. Dar altfel… ei se mobilizează imediat, curăță, evacuează, zugrăvesc încât dacă mergi acum la Bucha nu mai găsești nimic – ca să afli ce s-a întâmplat sunt acolo niște fotografii, un fel de cronică foto care relatează despre crimele de acum un an. Altfel nu găsești urme. Nu mai găsești pereții găuriți de gloanțele care s-au tras atunci. Este un ghid acolo care poate da mai multe detalii”, a mai spus Armand Goșu.

Armand Goșu, despre Kiev: „Viața nu și-a reluat cursul cu adevărat”

„Noaptea lovește racheta un bloc sau părți din rachetă lovesc un balcon. Și foarte repede vin, intervin, curăță. Se simte că este război. Și ei spun că simt că viața și-ar relua cursul, dar nu este adevărat. Este un fel de încercare de a te păcăli. Viața nu și-a reluat cursul cu adevărat. La orice pas în oraș vezi că sunt urme ale războiului, de la parcurile mari unde lipsesc statuile – sunt îmbrăcate în saci de nisip ca să fie protejate”, a spus Armand Goșu.

„Vezi pe stradă oameni în uniformă, foarte mulți bărbați în uniformă. Stau pe front în linia I trei luni și apoi sunt acasă trimiși la odihnă. Vezi răniți, bărbați răniți care nu sunt în uniformă, femei în uniformă chiar dacă să spunem s-a mărit numărul de ore în care poți să circuli prin oraș există această teamă… Restaurantele nu funcționează decât până la 22:00-22:30. Nu poți să ajungi unde locuiești și viața ta se supune unor riscuri”, a mai povestit Armand Goșu.

„A fost și alarmă de bombardament cu dronă – a fost un obiect deasupra Kievului, numai că eu fiind în zona centrală, care este foarte bine păzită pentru că acolo este sediul președinției, Ministerul Apărării, Statul Major. Acolo, apărarea antiaeriană este destul de performantă. Șansa ca drone sau rachete să vină acolo a scăzut dramatic, mai ales în ultimele luni după ce ucrainenii au primit acum câteva săptămâni – chiar în perioada în care eram acolo – rachete Patriot.

Zona mai puțin protejată este zona mai de la periferie. Kievul este oraș foarte întins, dublu ca Bucureștiul, dar ca întindere de vreo patru ori cât Bucureștiul. Este întins pe malul drept – Kievul istoric – și pe malul stâng – Kievul nou”, a spus Armand Goșu.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Un mort și peste 20 de răniți în urma atacului cu rachete lansat de Rusia asupra Ucrainei | AUDIO