Confidenţialitate

Război în Ucraina, ziua 104. Serviciile de informații britanice: Rușii vor captura Severodonețk și vor avea sub control întregul Donbas | AUDIO

Este ziua 104 a invaziei Ruse în Ucraina, iar trupele ruse depun eforturi pentru a învinge la Severodonețk. Serviciile de informații britanice susțin că rușii sunt pe cale să captureze orașul și, astfel, să aibă sub control întregul Donbas. Ucraina anunță că armata sa a recucerit câteva sate, dar că în alte zone nu a avut succes. Ucraina ar fi reuşit să respingă marina rusă de la coasta ucraineană a Mării Negre, mai arată serviciile de informații.

Armata Ucrainei a anunțat că, peste noapte, a lansat câteva atacuri aeriene asupra poziţiilor ruse în sudul țării.

„Elicoptere ucrainene au lovit grupuri mari de forţe inamice în regiunea Herson, iar avioanele au atacat depozite de muniţii în regiunea Nikolaev”, a anunțat Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene.

Citește și: Reportaj: Cozi de zeci de kilometri la granița Ucrainei cu România. Șoferii de tir așteaptă câteva zile pentru a intra în țara noastră | AUDIO

Victoriile Ucrainei

Ucraina a recucerit câteva sate de-a lungul frontierei dintre regiunile Nikolaev şi Herson la Marea Neagră. De asemenea, armata Ucrainei ar fi reuşit să respingă marina rusă de la coasta ucraineană a Mării Negre, arată experții de la Institutul pentru Studiul Războiului de la Washington. Drept urmare, arată experții militari, flota Rusă de la Marea Neagră operează la o distanţă de siguranţă aproximativ 100 de kilometri de la mal.

Sviatohirsk ar fi fost cucerit de ruși și de separatiștii pro-ruși

Date actualizate de pe frontul de est arată că trupele ruse alături de separatiștii pro-ruși ar fi cucerit oraşul Sviatohirsk din regiunea Doneţk, cum anunța un lider separativ la televiziunea rusă.

Citește și: Viceprimarul din Mariupol, pentru Europa FM: Numărul morților, aproape dublu față de estimările inițiale. Culegerea cadavrelor, printre puținele joburi rămase | AUDIO

La Severodonețk și Lysychansk situația este dramatică. Zelenski le numește „orașe moarte”

Situația este dramatică la Severodonețk și Lysychansk, care au devenit „orașe moarte”, așa cum atrage atenția președintele Zelenski. Bătăliile pentru Severodonețk sunt „în plină desfășurare”, spune guvernatorul regional. Într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram în această dimineață, Serhei Haidai adaugă că mai mulți localnici au fost răniți în Lysychansk după ce rușii au bombardat piețe și școli.

Severodonețk și Lysychansk, orașe gemene din Donbas aproape distruse – așa titrează BBC articolul privind situația din cele două localități rezumată de corespondentul său în Kiev.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Rusia a distrus al doilea depozit de cereale ca mărime al Ucrainei și fură grâu din țara vecină, spune secretarul de stat al SUA

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.