Confidenţialitate

Rusia a distrus al doilea depozit de cereale ca mărime al Ucrainei și fură grâu, spune secretarul de stat al SUA

Ministrul de Externe al Uniunii Europene spune că Rusia contribuie la criza globală alimentară, mai ales după ce trupele Kremlinului au distrus al doilea mare depozit de cereale al Ucrainei.

În același timp, secretarul american de stat, Antony Blinken, a declarat că are informații credibile care confirmă căp Rusia fură grâu din Ucraina pentru a-l vinde.

Miercuri, la Ankara, au loc discuții între Rusia și Turcia menite să creeze un culoar maritim alimentar în Marea Neagră, pentru vapoarele ucrainene.

Înaltul reprezentant pentru politică externă al Uniunii, Josep Borrell, a anunțat că rușii au distrus terminalul pentru cereale din portul Mykolaiv, al doilea cel mai mare din Ucraina.

Terminalul a fost distrus de o rachetă pe 4 iunie, iar focul a mistuit infrastructura timp de 2 zile, potrivit primarului irașului.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a declarat luni seară că până la 25 de milioane de tone de grâne sunt blocate din cauza acțiunilor Rusiei în Marea Neagră, iar până la toamnă, va fi vorba despre 75 de milioane de tone.

Negocieri privind exporturile de cereale din Ucraina au loc la ONU.

De altfel, la reuniunea de la New York, președintele Consiliului European, Charles Michel a acuzat Rusia că deși nu i-au fost impuse niciun fel de sancțiuni alimentare, contribuie la criza alimentară blocând exporturile Ucrainei.

Foto: Shutterstock