Confidenţialitate

Ucraina a reușit să recupereze în ultimele zile peste jumătate din orașul Severodoneţk, un punct cheie al invaziei ruse

În Ucraina, armata țării vecine a reușit să recucerească în ultimele zile, de la forțele ruse, peste jumătate din orașul cheie Severodoneţk, localitate în care au loc lupte crâncene și unde invadatorii ocupaseră zilele trecute aproape toată suprafața.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a făcut, duminică seară, o vizită supriză în mai multe localități din estul țării, în Donbas. Pe de altă parte, ucraineni fac acum bilanțul atacului cu rachete asupra capitalei Kiev, unde rușii au lansat duminică cel puțin 5 rachete.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghi Gaidai, a declarat că forțele ucrainene au reușit să organizeze un contraatac la Severodoneţk și au recuperat o bună parte din oraș.

Apoi situația militarilor care luptă cu rușii „s-a înrăutăţit puţin”, a explicat oficialul ucrainean, citat de agenția Reuters care se așteaptă la un contraatac din partea invadatorilor.

„În următoarele cinci zile, va fi o creştere puternică a numărului de bombardamente ale artileriei grele” din partea ruşilor, a subliniat Serghi Gaidai.

Pe de altă parte, acum forțele ruse se regrupează în Marea Neagră.

Dar au reluat și atacurile asupra Kievului, iar adjunctul ministrului ucraineam al Apărării susține că Rusia încă are ca obiectiv principal cucerirea capitalei.

Rușii susțin că au atacat un depozit în care se află armament primit de Ucraina din Occident, în timp ce ucrainenii spun că atacul a țintit de fapt o uzină de reparații a unor mijloace de transport.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, mai multe rachete de croazieră au fost lansate în direcţia Kievului de la bordul unor bombardiere strategice ruse TU-95 din Marea Caspică.

Tot potrivit aceleiaşi surse, unul dintre avioane ruseşti a fost distrus.

Duminică seară, președintele Ucrainei a vizitat localități de pe linia frontului din regiunea estică Zaporizhzhia. A discutat cu militarii, iar pe unii i-a decorat.

Foto: Shutterstock